Bibliotheken zien verdubbeling van uitleningen e-books

assen - De landelijke campagne om de e-books van de Bibliotheek te promoten blijkt succesvol. Het aantal bibliotheekleden dat e-books leent stijgt flink en er worden bijna tweemaal zoveel e-books uitgeleend als in 2015.

 

Van 14 januari tot en met 22 februari hebben de Nederlandse bibliotheken campagne gevoerd voor de e-books. Met als resultaat dat het aantal gebruikers in Nederland is gestegen tot bijna 300.000. Het aantal uitleningen verdubbelde ten opzichte van vorig jaar – ruim half miljoen uitleningen in het eerste kwartaal. De site bibliotheek.nl/ebooks werd tweemaal zo vaak bezocht als in de maanden ervoor.

 

In januari 2014 kwam de Bibliotheek met een landelijk e-bookplatform voor alle bibliotheekleden (bibliotheek.nl/ebooks) om e-books te kunnen lenen. Er zijn momenteel ruim 11.000 titels te leen. Dat is een stijging van 29% ten opzichte van een jaar geleden. De meeste boeken zijn onderdeel van het vaste aanbod, een deel is tijdelijk te leen. De meeste e-books zijn Nederlands (of Fries), de rest is Engelstalig, Chinees, Frans, Duits en Spaans.

 

 

Lezen via tablet of e-reader

E-books zijn te lezen op drie verschillende manieren: via de online reader in een browser, in de Bibliotheek app en op een e-reader. Alle titels zijn te lezen in de online reader en de app terwijl ca. 70% ook geschikt is voor lezen op een e-reader. De meeste lezers geven de voorkeur aan het lezen op tablets en Smartphones. In de vakantieperiodes is er een lichte stijging te zien in het lezen op de e-reader.

 

Bijna de helft van het aanbod bestaat uit romans, iets meer dan een kwart valt in het spannende genre en iets meer dan een tiende zijn informatieve boeken. De kinder- en jeugdboeken nemen 10% van de uitleningen voor hun rekening.
Van de informatieve boeken zijn reisgidsen favoriet, met Spanje als populairste bestemming.

 

De Top 10 meest geleende titels voor volwassenen in maart 2016:

1. Hilde Vandermeeren – Als alles duister wordt

2. Hakan Nesser – Hemel boven Londen

3. Gerda van Wageningen – Dubbelgezin

4. Charles den Tex – Wachtwoord

5. Xandra Lammers – Verdwenen vrouw

6. Suzanne Vermeer – Après-ski

7. Jill Mansell – Kiezen of delen

8. Colm Toibin – Nora

9. Alex Boogers – Alleen met de goden

10. Renate Dorrestein – Weerwater

 

 

De Top 10 meest geleende jeugdtitels in maart 2016:

1. Marion van de Coolwijk – Mzzlmeiden gaan los

2. Annie M.G. Schmidt – Minoes

3. Albert ten Cate – Gestalkt

4. John Flanagan – De Outsiders 

5. John Flanagan – De ruïnes van Gorlan

6. John Flanagan – De Schorpioenberg 

7. Anna Woltz – Honderd uur nacht

8. John Flanagan – De dragers van het Eikenblad 

9. John Flanagan – De slaven van Socorro 

10. Paul van Loon – De griezelbus