PLOP vreest voor veiligheid blinden en andere minder validen op nieuwe Brink in Assen

assen - Stadspartij PLOP in Assen vraagt zich af waar bij de herinrichting van de Brink in Assen de geleidelijnen voor blinden zijn gebleven. De partij heeft dit middels schriftelijke vragen  voorgelegd aan het college van B en W, ook omdat de ‘nieuwe Brink’ nu gevaar kan opleveren voor bepaalde mensen.

 

PLOP informeerde eerder al bij de gemeente hoe dit opgelost gaat worden voor blinden en slechtzienden. Fractielid Lia de Ruiiter: “Als antwoord kregen wij dat de goten en panden aan de Brink dienst doen als natuurlijke gidslijnen. Navraag bij de Stichting Gehandicapten Platform maakte duidelijk, dat zij inderdaad in de eerste fase erbij betrokken zijn geweest, maar nog niet op de hoogte waren gebracht van het uiteindelijke resultaat.”

 

Wel gaf de stichting aan dat natuurlijke gidslijnen altijd de voorkeur hebben, maar volgens PLOP voldoet de Brink niet aan deze eisen.

 

De Ruiter: “Aan de kant van het Dagblad van het Noorden zijn deze natuurlijke gidslijnen wel aanwezig en zijn ook de muurtjes weggehaald. Wel staan daar nog drie platanen met kabels aan de grond bevestigd en het kan nog wel een jaar of twee duren voor deze kabels kunnen worden verwijderd, zo hebben wij vernomen. Deze kabels vormen volgens ons wel een risico.”

 

 

Horeca

Aan de andere kant van de Brink, gaat PLOP verder, zijn allemaal horecabedrijven met de daarbij behorende terrassen. De Ruiter: “De panden kunnen daar dus niet gebruikt worden als natuurlijke gidslijn en de goten liggen tegen de terrassen aan en voldoen naar onze mening ook niet.”

 

De stadspartij wil nu weten van het college wat dat aan de, in de ogen van PLOP, onwenselijke situatie voor blinden, slechtzienden en ook minder validen gaat doen. De Ruiter: “Hadden deze bomen niet beter vervangen kunnen worden door nieuwe, gezien het feit dat deze kabels een jaar of twee zullen moeten blijven zitten, platanen in het centrum een levensduur hebben van zo’n 15 tot 20 jaar en deze bomen er al ongeveer 15 jaar staan?”