Opgeknapt landgoed Valkenstijn in Assen-Oost heeft natuur en historie teruggekregen

reportage - Onder grote belangstelling is vrijdagmiddag landgoed Valkenstijn in Assen-Oost heropend. Geheel opgeknapt, het resultaat van vijf jaar noeste arbeid van vrijwilligers van de werkgroep Valkenstijn, onder leiding van Henk Blouw.

 

Het landgoed zag er in 2011 uit als een jungle. Dichtgegroeid, niet door te komen. En daardoor ook onveilig. Blouw: “Allereerst wilden we er weer een mooi landgoed van maken voor de wijk. Mooi, open en veilig. En dat is gelukt, we krijgen daar ook veel complimenten over.”

 

Tegelijkertijd bloeide ook de ecologie weer op. De stinselplant vond weer zijn weg en ook bepaalde vogelsoorten kwamen terug. Blouw: “Zo hebben we gezien dat de kleine bonte specht hier weer broedt.”

 

 

Historie

Maar daarnaast vond de werkgroep het ook belangrijk, dat Valkenstijn haar historie werd teruggegeven. De contouren van het landgoed, waar eens Drentse machthebbers woonden, werden via muurtjes weer zichtbaar gemaakt.  

 

Die muurtjes markeren het huis, waarvan de eerste steen in 1648 werd gelegd. Alvorens het landgoed de naam Valkenstijn kreeg, was het bekend als Vredeveld. Het werd onder meer de woning van een van de machthebbers in Drenthe, gouverneur Peter Hofstede. Hij zette Drenthe 200 jaar geleden als provincie op de kaart. Later betrokken Augustinus van Valkenstijn en zijn vrouw Louise Aubry d'Arancey het landgoed. “Dit huis”, vertelt Blouw, “was omgeven door geheimzinnigheid. Er gingen tal van verhalen. Zo zou er een geheime tunnel zijn geweest, en zou er een skelet op zolder hebben gelegen.”   

 

In 1966 werd het huis afgebroken, maar Blouw en de zijnen haalden via de muurtjes de vertrekken weer tevoorschijn. Want dat huis, dit landgoed, zo benadrukt Blouw, is van grote cultuur-historische waarde voor Assen en Drenthe. Bij de heropening werd de sfeer van de zeventiende eeuw dan ook weer helemaal teruggehaald door muziek en klederdracht uit die tijd.

 

 

Informatietafel

Vrijdagmiddag stond er in het ‘huis’ tevens een tafel met een grote strik erom. Het is de nieuwe informatietafel, waar de geschiedenis van landgoed Valkenstijn op te lezen is. Zo kunnen bezoekers rustig zitten en alles lezen over de roemruchte historie van het gebied.

 

Maar dit alles, zegt Blouw, was dus niet mogelijk geweest zonder de inzet van de ruim negentig vrijwilligers. “Mieke Krayer heeft de basis gelegd het hele landgoed eens flink aan te pakken. En de werkgroep blijft natuurlijk bestaan. Ten eerste moet het nu ook goed onderhouden worden, anders kunnen we over een paar jaar opnieuw beginnen.”

 

Bovendien zit de werkgroep nog vol plannen. Blouw: “We willen graag weer een brug aan de achterkant en beide boomgaarden worden steeds erg nat, daar moet een drainage komen. Daarnaast willen we bekijken of de oude waterput weer terug kan komen op een veilige manier. En tenslotte willen we meer planten, die hier ooit hebben gestaan, herintroduceren. We hebben dus nog wel wat te doen.”