Door de lens van Yolanda: festival en gala

De fotografen Yolanda Visser en Youri Bakker uit Assen gaan regelmatig voor de Asser Courant.nl op pad in de Drentse hoofdstad. Gewapend met hun onafscheidelijke camera’s leggen zij in fotoreportages evenementen en andere gebeurtenissen in Assen vast. Dit keer bezocht Yolanda – met haar collega's Anne Haandrikman en Bert Jippes - het Internationaal Filmfestival Assen in De Nieuwe Kolk, waar samen met het Boekengala15 een groot cultureel feest samensmolt.

 

Zowel de schrijvers Mirjam Berk, Paukine Broekema en het duo Dominique van der Heyde en Annet de Jong, als de tekenaar Jean-Marc van Tol (Fokke en Sukke) waren het over één ding wel eens: Assen is best nog een eindje reizen, maar wát heeft de stad een mooi theater/bioscoop annex bibliotheek in De Nieuwe Kolk!

 

Schrijfster Yvonne Kroonenberg wist dat al wat langer, zij brengt wel vaker een bezoekje aan Assen. Wat door haar uitspraken van vorig jaar over Assenaren in de Action gemengde gevoelens oproept bij de inwoners, maar dat terzijde.

 

Allen waren zij afgelopen weekeinde te gast tijdens het Internationaal Filmgala Assen en Boekengala15, evenementen die door in totaal zo'n 2000 mensen werden bezocht. Het was een mooie mengeling van boeken, film, kunst, muziek en… rock! Barry Hay, frontman van de Golden Earring, was zaterdag in het kader van het Asser Filmfestival ook aanwezig met filmmaakster Haddassah de Boer voor een toelichting op de documentaire ‘Kissing a dream’,  over de zoektocht van Hay naar zijn Indiase roots.

 

Maar natuurlijk had de frontman van The Golden Earing de rest van de band ook meengenomen naar de Drentse hoofdstad. En dat resulteerde zaterdagavond in een spetterend optreden!

 

Een ander mooi hoogtepunt tijdens het filmfestival was de uitreiking van de Festivaltrofee. Die werd door de Asser burgemeester Marco Out aan Adelheid Roosen en crew voor de film Brozer.