Welke kabel is het beste voor jouw netwerk?

Aangeboden door: utp-kabel.nl

Cat6-kabels bestaan uit verschillende soorten kabels die samenwerken om een functioneel netwerk te creëren. Er zijn 5 soorten kabels in Cat6 Cable, elk met hun eigen functie.

De 2 belangrijkste zijn de twisted pair kabels en de 4-pair telecommunicatiedraden. De twisted pair-kabels zijn verantwoordelijk voor het dragen van gegevens, terwijl de 4-pair-draad verantwoordelijk is voor het verzenden van gegevens via telefoonlijnen.

Elk type Cat6-kabel heeft verschillende eigenschappen waardoor het beter geschikt is voor verschillende taken, maar Cat6-kabels hebben één ding gemeen: ze dragen allemaal informatie met hoge snelheden - tot 10 GB/s!

Wat kan een Cat6-kabel?

Cat6-kabels zijn de standaard voor de meeste bedrade netwerken. Ze staan bekend als "niet-afgeschermd" of "STP" of "UTP". Een cat6-kabel bestaat uit vier getwiste paren koperdraad, waarbij elk paar getwist is om storing van aangrenzende paren op hetzelfde circuit te verminderen. Cat6-kabels kunnen gigabit-snelheden bieden, maar ze kunnen geen 10 gigabit-snelheden bieden.

Verschillende soorten Cat6-kabels en hun gebruik

Cat6 kabels op rol zijn een van de meest veelzijdige kabels omdat ze data-, stroom- en videosignalen kunnen verzenden. Ze zijn meestal blauw of grijs gekleurd en kunnen worden gebruikt in datacenters, kantoren en woningen.

Cat 7 kabels op rol zijn duurder vanwege hun vermogen om meer gegevens met hogere snelheden te verzenden dan Cat6-kabels. De snelheid is misschien niet voor elke toepassing gewenst, maar ze worden vaak gebruikt voor Gigabit Ethernet-verbindingen die hoge snelheden vereisen.

Veel mensen geloven dat Cat7 beter is dan Cat6 omdat het de nieuwste generatie bekabeling voor Ethernet-netwerken is. Dit is echter niet noodzakelijk waar, omdat Cat7 veel nadelen heeft, zoals verminderde flexibiliteit en hogere kosten per meter.

Om een huis te bedraden voor een bekabeld netwerk, moet je weten hoe je de lay-out goed plant en het juiste type kabel kiest. De beste kabels voor het bekabelen van jouw huis zijn Cat6-kabels. Deze kabels ondersteunen snelle gegevensoverdracht en bieden de beste snelheden voor alle apparaten.