Een overlijdensrisico verzekering?

Aangeboden door: nn.nl

Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als je tijdens de afgesproken looptijd komt te overlijden. Deze polis sluit je vaak af in combinatie met een hypotheek. Maar hoe werkt nou een overlijdensrisicoverzekering en wanneer is zo’n verzekering nou nodig?

Wat is het?

Met een overlijdensrisicoverzekering dekt het financiële risico van overlijden af gedurende de looptijd van de afgesproken polis. Overlijd je voor de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan je nabestaanden. Je kunt bijna bij alle verzekeraar een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op 2 levens, bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner. Meestal is dan de achterblijvende partner de begunstigde, maar ook je kinderen kunnen vaak begunstigden zijn.

Wanneer heb je het nodig?

Als je misschien bezig bent met de hypotheek voor een nieuwe huis vraag je je misschien af of je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Een aantal banken stelt een overlijdensrisicoverzekering namelijk verplicht, bijvoorbeeld voor het deel van de hypotheek dat uitkomt boven de 80% van de woningwaarde. En of het nou wel of niet verplicht is, het is opzich wel verstandig om een overlijdensrisicoverzekering te hebben als je met z’n tweeën bent of als je een gezin hebt. Want als er kinderen zijn, dan moet misschien de achterblijvende ouder minder gaan werken of de kosten voor kinderopvang gaan omhoog. Dan komt de financiële klap nog harder aan. Een overlijdensrisicoverzekering verlicht in ieder geval dan de financiële pijn voor de nabestaanden.

Waar moet je op letten?

Er zijn dan ook nog een paar randvoorwaarden waar je dan op moet letten:

  • aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zit een maximum leeftijd, meestal is dat 72 jaar oud.
  • hoe ouder je bent, hoe hoger de premie ook is die je dan betaalt, want de zogeheten ‘sterftekans’ wordt namelijk steeds groter
  • en je gezondheid kan ook invloed hebben op de premie en kan zelfs een gevolg hebben dat je misschien geen overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten. Daarom eist een verzekeraar altijd om een gezondheidsverklaring, die naar waarheid ingevuld moet worden.