Nieuwe aflevering in supermarktsoap Zuidlaren: Albert Heijn vraagt gemeenteraad tegen nieuwe plannen te stemmen. Waarom ontstaat er steeds onenigheid over het Prins Bernhardhoeveterrein?

De plannen voor het voormalige Prins Bernhardhoeveterrein in Zuidlaren zijn amper bij te houden. Nu laat Albert Heijn van zich horen. Die wil geen derde supermarkt in het centrum.

Albert Heijn ziet een derde supermarkt als de Aldi of Lidl in het dorpshart niet zitten, schrijft het in een brief aan de gemeenteraad. De grootgrutter, die momenteel een noodwinkel op het Prins Bernhardhoeveterrein (PBH-terrein) heeft, kan meegaan met een tweede supermarkt, een Jumbo, op het voormalige beursterrein om ‘uit de huidige impasse te komen’ van het centrumplan Zuidlaren.

‘Veel losse eindjes’

Albert Heijnmanager Hans Hendrikse ziet ‘veel losse eindjes’ bij de gemeente’, maar wil de brief tot aan de raadsvergadering dinsdagavond niet verder toelichten. In de brief vraagt de supermarkt de gemeenteraadsleden tegen de plannen van het college te stemmen. Burgemeester en wethouders willen ook twee supermarkten op het PBH-terrein toestaan, maar ook nog een derde supermarkt, een discounter, in het vrijkomende pand van de Jumbo of het oude pand van de AH, beiden gelegen aan de Stationsweg.

Aldi ving al eerder bot

De Aldi wil echter ook naar het PBH-terrein in Zuidlaren, zo bleek recent tijdens een presentatie aan gemeenteraadsleden. De discounter deed in 2019 al een bod om op het PBH-terrein neer te strijken, maar ving bot bij de gemeente.

De discussie over de verdeling van supermarkten in het dorp speelt al jaren. In 2019 stemde de gemeenteraad in met de plannen van de wethouders om drie supermarkten te verspreiden over Zuidlaren. In nieuwbouw op het PBH-terrein, op de huidige locatie van de Jumbo en in het oude pand van Albert Heijn. Daarbij zou ruimte zijn voor een discounter als Aldi. Een optie was het huidige Jumbo-pand aan de Stationsweg uit te breiden, maar volgens het college blijkt uit onderzoek dat dat niet haalbaar is.

Nieuw voorstel

In het nieuwe voorstel, dat het college dinsdag aan de raad voorlegt, staan daarom plannen voor twee full service supermarkten op het PBH-terrein (AH en Jumbo). Winkels met een groot assortiment van hoge kwaliteit. Aldi zou genoegen moeten nemen met het Jumbo-pand aan de Stationsweg..

Betaling aan oud-projectontwikkelaar Leyten

In 2017 besloot de gemeente Tynaarlo het gehele Prins Bernhardhoeveterrein te kopen. Projectontwikkelaar Leyten, eigenaar van de helft van het terrein, gaf aan dat het niet rendabel was om een ondergrondse parkeergarage aan te leggen als er maar twee supermarkten zouden verrijzen. Dat was wel de wens van de gemeente.

Bij de verkoop werd vastgelegd dat als er alsnog werd besloten twee supermarkten te bouwen, maar zonder ondergrondse parkeergarage, er een bedrag van een miljoen euro aan Leyten zou moeten worden betaald. De projectontwikkelaar moest destijds immers aan die wens van de gemeente voldoen.

In de huidige plannen wordt niet gesproken over een ondergrondse parkeergarage, maar over parkeren voor de winkel. Het lijkt er dus op dat Leyten de gemeente binnenkort een flinke rekening mag sturen, mits de raad instemt met de plannen.

Behalve Albert Heijn en Aldi is ook de Klankbordgroep Centrum Zuidlaren, al bijna tien jaar betrokken bij de nieuwe inrichting van het dorp, is niet blij met de plannen. „Het college zet haast achter de plannen omdat ze een miljoen subsidie van de provincie dreigen mis te lopen. Er wordt voornamelijk rekening gehouden met de economische belangen. Het karakter van het dorp moet in de plannen beter beschermd worden. Nu haasten doet de ontwikkelingen geen recht”, vindt voorzitter Henk Munting.

Goochelen met miljoenen

Wethouder René Kraaijenbrink bevestigt dat er provinciale subsidie dreigt weg te vallen als de huidige impasse niet doorbroken wordt. „De provincie heeft al jaren een bedrag gereserveerd voor ontwikkelingen in het centrum van Zuidlaren. De gedeputeerde moet ook verantwoorden waar zijn geld blijft, en kan dit bedrag al een tijd niet voor andere zaken gebruiken. Wij moeten hem laten zien dat we duidelijke plannen hebben.”

Volgens Kraaijenbrink is het nu aan de raad om de verschillende belangen te wegen. Best spannend, vindt hij. „Het is een belangrijke beslissing, maar uiteindelijk heeft iedereen het beste voor met Zuidlaren.”