Verontwaardigde ‘Midnightwalk-vingers’ richting 4 Mijl van Assen zijn niet terecht

De 4 Mijl van Assen, die onlangs werd verlopen, werd door veel mensen afgezet tegen het niet doorgaan van de Midnightwalk. Twee vergelijkbare evenementen - waarbij bij de één wat harder wordt gelopen dan bij de ander - met amusement als nevengerecht. Maar waarom zette de gemeente bij de 4 Mijl het licht wél op groen, terwijl de Midnightwalk moest worden afgelast?’, vroeg menigeen zich af.

Ik sprak organisator Bertjan Marree na de 4 Mijl. Hij had ook gehoord en gelezen dat mensen nogal wat commentaar hadden. Zij wel, de Midnightwalk niet. Wat was het verschil? Bertjan verontschuldigde zich haast. Want ja, er was tijdens het loopfestijn inderdaad sprake van amusement in de vorm van twee bands. ‘Maar daar hebben we een ‘zittend’ onderdeel van gemaakt, met een beperkt aantal stoelen anderhalve meter uit elkaar.’

En juist daar zit ‘m de kneep.

De organisatie van de Midnightwalk is door de jaren heen uitgegroeid tot een wandeling met muziek en theater. Zo staan de honderden deelnemers, tussen het wandelen door, regelmatig stil om te kunnen genieten van de randactiviteiten. Maar dat was nu, met alle ‘opstoppingen’ van dien, niet coronaproof in de hand te houden.

Of, zoals een gemeentewoordvoerder het uitlegt: ‘De 4 Mijl en de Midnightwalk lijken wellicht op elkaar, maar zijn niet vergelijkbaar qua opzet. Die was bij beide evenementen anders, waarbij is vastgesteld dat de coronamaatregelen bij de Midnightwalk niet konden worden nageleefd. Er is met de organisatie bekeken of het programma kon worden aangepast, maar dat bleek uiteindelijk te veel afbreuk te doen aan de opzet van de Midnightwalk. Daarop is door het bestuur het besluit genomen de avondwandeling niet door te laten gaan.’

Aanpassingen zouden het karakter van de Midnightwalk inderdaad teniet doen, aldus bestuursvoorzitter Tina Boes. ‘Het is een evenement waarbij muziek en cultuur hoort. Als dat niet door kan gaan, mist er een belangrijk onderdeel van het evenement.’

Geen concessies dus. Nu kun je je afvragen: waarom niet? De Midnightwalk is immers bedoeld om geld in te zamelen voor een goed doel, Asser kinderen die opgroeien in armoede te helpen. Was het dan – na het ook al niet doorgaan van de ‘Walk’ vorig jaar – zo erg om die opzet toch wat aan te passen? Je had bijvoorbeeld ook muziek ‘mee kunnen laten lopen’, zodat de vaart – en daarmee de noodzakelijke afstand tot elkaar – erin zou blijven.

Of zoiets. Ik denk dat er genoeg alternatieven denkbaar waren om de Midnightwalk wél binnen de coronavoorschriften te houden, met voldoende behoud van karakter. En ook al was het een ‘kale’ wandeling geworden, het goede doel staat toch voorop? Gelukkig streek een deel van de sponsors en deelnemers met de hand over het hart en kon alsnog 10.000 euro (sponsorgeld, inschrijfgeld en andere donaties) worden bijgeschreven op de rekening van het Nationaal Fonds Kinderhulp.

Hulde! Maar het bestuur van de Midnightwalk nam met het vasthouden aan haar principes dus wel het risico dat er dit jaar geen eurocent naar de kinderen zou gaan.

Dit is overigens een vrije keus. Maar dat vervolgens veel verontwaardigde vingers wijzen naar de 4 Mijl – waar men wél bereid was het evenement aan te passen waar het moest – is niet terecht. 

Robbert Willemsen