Afschuw over doden duiven. Maar gemeente Assen mag hand ook in eigen boezem steken

Verwerpelijk, aldus de gemeente. Walgelijk. Een vastgoedcowboy, die 200 duiven heeft laten vermoorden, brieste Bas Ananias namens de Asser SP. De verwijten vanuit het stadhuis vlogen vastgoedondernemer Leyten de afgelopen dagen om de oren. Maar de gemeente Assen mag hier de hand ook wel in eigen boezem steken.

Vooropgesteld: ik ben een dierenliefhebber. Thuis woon ik inmiddels op een kleine dierenboerderij (wel door toedoen van mevrouw Willemsen, die bijvoorbeeld geen zielige, verwaarloosde of bedreigde dieren kan weigeren) en ik heb zelfs een zwak gekregen voor een houten hond. Maar ik kon onlangs wel énig begrip opbrengen voor Leyten, die de duivenpopulatie in het stadscentrum behoorlijk terug had laten brengen.

Ondernemers en bewoners in de binnenstad ervaren namelijk al véle jaren overlast van de duiven, die balkons en gevels onderschijten. Keer op keer werd bij de gemeente aan de bel getrokken met het dringende verzoek dit probleem op te lossen, maar zonder resultaat. De gestaag uitdijende duivengemeenschap kon rustig haar gang blijven gaan.

Dit jaar waren bewoners en ondernemers het écht beu. Er móest iets gebeuren. Andermaal een brief op poten richting stadhuis, media activeren en nadat Stadspartij PLOP het college van B en W ook nog eens bestookte met scherpe vragen over de materie en ‘een beetje tempo’ eiste, kwam het college dan eindelijk in beweging. Maar ja, zo zei wethouder Bob Bergsma, eerst een gedegen onderzoek, dan een plan van aanpak.

Dat resulteerde uiteindelijk in een voerverbod en een duiventil op het dak van het stadhuis. Maar terwijl de gemeente zich hierover boog, was Leyten al in actie gekomen. Een door hem ingeschakeld verdelgingsbedrijf had op het dak van de HEMA vanghokken geplaatst, 200 stadsduiven gevangen en vergast.

Commotie alom. Gemeente boos, duivenliefhebbers ontzet en de SP woest. Maar ja, liet een woordvoerder van de Rotterdamse vastgoedboer – die aangaf niet op de hoogte te zijn van de gemeentelijke plannen - weten: ‘Wij vinden het vervelend dat winkeliers zoveel overlast hebben. Die missen klanten en inkomsten omdat duiven recht voor hun deur poepen.’

En dat jaar in jaar uit.

Leyten handelde overigens geheel via de wet die omtrent ongediertebestrijding geldt, maar kon daarbij uiteraard niet op steun rekenen van de wethouder. ‘De gemeente Assen kiest voor een diervriendelijk methode.’

Dat is prima, voor 200 duiven komt dit echter te laat. Het is de prijs die de dieren hebben moeten betalen voor opgeraakt geduld aan de ene kant en te lang treuzelen anderzijds.

En dat mag de gemeente zich aanrekenen. 

Robbert Willemsen