Na legging glasvezelkabels: ‘ritssluitingen’ in Assen

Assen - Het lijkt momenteel wel of Assen meerdere chirurgische ingrepen heeft gehad. Her en der duiken ‘ritssluitingen’ op, nadat KPN daar glasvezelkabels heeft laten leggen, om vervolgens de ‘patiënt weer dicht te naaien’.

De klinkers en tegels die eruit zijn gehaald om het snelle internet te kunnen realiseren, worden er vervolgens weer op de kop ingelegd. Dat geeft kleurverschil, zodat de dichtgemaakte bestrating veel wegheeft van een ritssluiting. En dat is niet zonder reden, legt een woordvoerder van de gemeente uit. ‘Bij de aanleg van een kabel gaat deze zo’n zestig centimeter de grond in. Als die gleuf dan weer dicht wordt gemaakt, gaat de grond daarna ‘inklinken’. Het volume van de grond vermindert en zakt wat in. En omdat onze bestrating er natuurlijk goed bij moeten liggen, worden de klinkers en tegels er straks, als het ‘inzakproces’ voorbij is, door vaklui weer opnieuw ingelegd. Die anderskleurige ritssluitingen markeren de locaties waar voor de tweede keer gelegd moet worden.’

Het is wel zo handig voor de stratenmakers dat die locaties dan allemaal zichtbaar zijn, want het gaat volgens de woordvoerder in totaal om 22.000 huishoudens die KPN in deze eerste fase van glasvezel voorziet.

In juni wordt gestart met de herbestrating. 

Tekst: Robbert Willemsen