Opnieuw corona in gevangenis Veenhuizen: 54 gevangenen in quarantaine. Derde lockdown in korte tijd

Voor de derde keer in drie maanden is gevangenis Esserheem in Veenhuizen in lockdown gegaan.

Volgens plaatsvervangend vestigingsdirecteur Jan Roelof van der Spoel zijn 54 gedetineerden van verschillende afdelingen in contact geweest met een besmette sportinstructeur. Die zitten sinds zondag in quarantaine in hun cel. Ook een aantal medewerkers zit in thuisquarantaine.

De gevangenen worden dinsdag getest en mogen niet luchten en douchen. De testuitslagen worden woensdag of donderdag verwacht. Aan de hand daarvan neemt de gevangenis vervolgstappen.

‘Vervelende, maar ook noodzakelijke maatregel’

,,Een grote groep gedetineerden in hun cel houden is een hele vervelende, maar ook noodzakelijke maatregel”, zegt Van der Spoel. ,,Om de kans op eventuele verdere besmettingen zo klein mogelijk te houden, is ervoor gekozen om alle gedetineerden die in contact zijn geweest met de betrokken collega in quarantaine te plaatsen in hun eigen cel. Hiermee wordt voorkomen dat ze in contact komen met andere gedetineerden.”

‘We willen geen enkel risico lopen’

Esserheem had vorige week ook te maken met besmettingen. ,,Verschillende gedetineerden werden getest en toen bleek dat er geen verdere besmettingen waren, konden we snel het dagprogramma voor iedereen weer hervatten. Laten we hopen dat dit nu ook weer het geval is. Maar tot die tijd kunnen en willen we geen enkel risico lopen.”

Drie lockdowns in korte tijd

Vorige week dinsdag eindigde de tweede lockdown in Esserheem, nadat ongeveer tweehonderd gevangenen in quarantaine moesten nadat vier gevangenen en drie medewerkers besmet waren geraakt. Twee maanden geleden vond de eerste lockdown plaats in de gevangenis aan de Meidoornlaan.