Drents Museum in Assen toont nieuwe expositie 'Minerva meets Leipzig' van kunstacademie in Groningen tijdens livestream. Deelnemers aan de pilot mogen volgende week het museum bezoeken

Bezoekers met een Museumkaart die meedoen aan de pilot van maandag 19 tot en met woensdag 21 april hebben in het Drents Museum de primeur van de tentoonstellling van kunstenaars van de Academie Minerva in Groningen en van de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig.

De expositie is in coronatijd opgebouwd en kon helaas vanwege de lockdown nog niet worden geopend.

Minerva meets Leipzig toont kunstwerken uit eigen collectie van kunstenaars die hun opleiding sinds 1960 aan deze kunstacademies genoten, onder wie de Duitse kunstenaars Tilo Baumgärtel, Laura Eckert, Aris Kalaizis, Rosa Loy, Johannes Rochhausen, Robert Seidel, David Schnell en Mirjam Völker.

Van de Academie Minerva is naast werk van o.a. Allie van Altena, Peter Hartwig, Pieter Pander en Simon Schrikker, vooral de jongere generatie kunstenaars te zien, zoals Hans Hoekstra, Thijs Jansen, Irene Veltman en Joyce ter Weele.

Livestream op 22 april

Museumdirecteur Harry Tupan en conservator in opleiding Rannilt Pol laten tijdens een livestream op donderdag 22 april de expositie zien en gaan daarbij in gesprek met onder andere kunstenaar en oud-docent Minerva Allie van Altena om overeenkomsten en verschillen te duiden.

De tentoonstelling is tot en met 9 mei te zien.

Het Drents Museum verzamelt al veertig jaar figuratieve kunst. Academie Minerva en de Hochschule für Grafik und Buchkunst leggen de nadruk op het ambacht en het maakproces.

Academie Minerva en Leipziger Schule

Het beleid van Academie Minerva is vanaf de jaren 60 tegendraads. Als alle Nederlandse kunstacademies focussen op abstracte kunst en nieuwe media, ligt in Groningen juist de nadruk op modeltekenen en het schilderen van stillevens. Kunstenaars Matthijs Röling, Barend Blankert en Wout Muller – kopstukken van de kunstgroep Noordelijke Realisten - doceren op de academie en inspireren meerdere generaties kunstenaars om het ambacht te verfijnen.

Vanaf 1994 gaat het Drents Museum actief figuratieve kunst uit Noord-Nederland verzamelen en presenteren. Wat volgt zijn vele solotentoonstellingen, maar ook een serie Jong Realisme met pas afgestudeerde kunstenaars in de schijnwerpers.

In 2009 startte het Drents Museum als eerste museum in Nederland met het presenteren van werk van de Leipziger Schule, de benaming voor kunstenaars opgeleid aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst. In deze grote overzichtstentoonstelling Realisme uit Leipzig zijn kunstwerken te bewonderen van drie generaties afgestudeerden.

Werk van grootheden als Werner Tübke, Arno Rink en Neo Rauch ontbreekt uiteraard niet. Later volgen solotentoonstellingen van onder meer Aris Kalaizis, Rosa Loy, David Schnell, Laura Eckert, Matthias Weischer (nog te zien t/m 27 juni) en Kristina Schuldt (najaar 2021). Vanaf 2020 is het Drents Museum begonnen met het verzamelen van werk van de Leipziger kunstenaars.