Bij deze schuur in Huis ter Heide kwamen 76 jaar geleden vijf parachutisten om. Zij worden op sobere wijze herdacht

Precies 76 jaar geleden, in de nacht van 7 op 8 april landden ruim 700 Franse parachutisten op Drentse bodem. Zij bereidden de definitieve bevrijding van Drenthe voor. Op verschillende plekken wordt dat op sobere wijze herdacht.

In totaal lieten 33 Franse para’s tijdens operatie Amherst in Drenthe het leven. Het was de bedoeling dat de operatie en de gevallenen vorig jaar groots zouden worden herdacht. Corona gooide roet in het eten. Wel lukte het vorig jaar om een monument te realiseren voor de laatste twee parachutisten zonder herdenkingsplek.

De stichting herdenking Franse para’s legt deze dagen bij al die monumenten bloemen. Zo ook in Huis ter Heide, waar op 10 april 1945 zes Franse soldaten overleden. Eén parachutist, Jean-Jacques Doal, overleefde de aanslag op de schuur aan de Koelenweg. Zij worden donderdag in klein gezelschap geëerd met bloemen en een minuut stilte.

Aanslag op schuur

,,Zestig Franse para’s landden in deze omgeving”, weet Henk Brink, secretaris van de Stichting Herdenking Franse Parachutisten. Zeven van hen zochten een veilig heenkomen in deze boerderij. Verderop, aan het kanaal, woonde een fanatieke NSB’er. Een andere Franse para kwam daar, zag een uniform en schoot meteen.” De Duitsers in Assen hoorden van de dood van de NSB’er en zochten daders. Ze ontdekten dat de Fransen zich schuilhielden in de schuur aan de Koelenweg en vielen aan. Drie Franse parachutisten verbrandden. Drie ontsnapten - al schietend. Alleen Doal overleefde dat gevecht. Met een kogel in zijn rug wist hij in de mist te ontsnappen. Hij sloot zich aan bij andere parachutisten, die hij in de landerijen tegenkwam.

Doal in huis

Politieagent Dick Hazeveld uit Assen is elk jaar bij de bevrijding, om een bijzondere reden. Zijn vader, agent Willem Hazeveld, ving Doal en vijf andere Fransmannen op in zijn huis aan de Talmastraat in Assen. Daar bleven ze tot de bevrijding van Drenthe.

,,Mijn vader had verkering met zijn vriendin, wat later mijn moeder zou worden”, vertelt Hazeveld. ,,Toen ze samen, bij wat nu de golfbaan is de hond uitlieten, hoorden ze vanuit de bosjes ‘pssst, psst’. Dat waren de parachutisten.”

Dankzij de stichting heeft Hazevelds vader in 2012 nog contact gehad met Doal. Zowel Hazeveld als Doal is inmiddels overleden.