Assenaardig: Renske Maria Buurma - Vredevoogd

Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

Aan de Oostersingel werd op 17 februari 1966 een schutting omgetrokken. Het was waarschijnlijk een van de laatste acties van mevrouw R.M. Buurma - Vredevoogd als lid van Gedeputeerde Staten. De geboren Groningse maakte zich in de jaren vijftig en zestig in Drenthe bestuurlijk verdienstelijk voor onder meer de Drentse plattelandsvrouwen, de Plattelandsbibliotheek en Opbouw Drenthe. Vanaf 1950 zat zij namens de VVD in Provinciale Staten van Drenthe en was ze van 1962 tot 1966 lid van Gedeputeerde Staten.

De houten schutting had lange tijd gediend als erfscheiding tussen de tuin van het Ontvangershuis en het schoolplein van de Jan Ligthartschool (Lager Economisch en Administratief Onderwijs). Het schoolgebouw, voorheen onder andere ook bekend als Kopschool, werd in het najaar van 1963 afgebroken. Daarmee ontstond vanaf de Oostersingel beter zicht op de tuin en het Ontvangershuis. Toenmalig museumdirecteur G.C. Helbers hoopte stiekem dat de tuin tot aan de Oostersingel mocht worden verlengd. Maar dat ging niet door. Wel bleek de gemeente Assen bereid grond af te staan om de tuin aan de Oostersingelzijde met een smeedijzeren hekwerk te kunnen verfraaien.

Het gedachte hekwerk met centraal een poort – alles in Lodewijk XVI-stijl - stond volgens ingewijden al in het museumdepot te wachten. Kenners vonden het nieuwe hek architectonisch uiterst verantwoord en dus geen probleem. Daarbij kwam dat het ook nog eens een waardevolle aanwinst voor Assen zou zijn. En zo is het gegaan. Er werden nog wat bomen gekapt en op de plek van de school kwam een grasveldje. Op het moment dat mevrouw Buurma de schutting neerhaalde, was het nieuwe hek (achter haar) al af. Na afloop zei ze het wel leuk te vinden ook eens iets af te breken, omdat zij zich als gedeputeerde meestal met opbouwwerk bezighield. Gelukkig volgt na afbraak meestal weer opbouw, voegde ze er lachend aan toe. 

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch 0592 300 521