Nieuw theater- en muziekfestival met camping in Grolloo wil in augustus los: 'We zijn er zó ontzettend aan toe'

In Grolloo wordt gewerkt aan een nieuw theater- en muziekfestival: Groeten uit Grolloo. In augustus hoopt de organisatie dagelijks 200 mensen te kunnen ontvangen op de Boerhaarshoeve, waar ook overnacht kan worden.

Een festival, hoe voelde dat ook al weer? Na ruim een jaar coronabeperkingen zou je het bijna niet meer weten.

Dat gevoel heeft zich ook meester gemaakt van de organisatie van het nieuwe festival Groeten uit Grolloo, dat klinkt als een vrolijke vakantiekaart en knipoogt naar de legendarische elpee van Cuby & The Blizzards uit 1967.

Vriendengroep

Maar er gloort licht aan het eind van de evenemententunnel. Zo ook in dit Drentse dorp, waar een vriendengroep vorig jaar zomer het snode plan bedacht voor een nieuw festival, dat in augustus coronaproof moet losgaan.

De ingrediënten? Eden theatervoorstelling, live muziek met een bluesrandje en een camping waar overnacht kan worden. Groeten uit Grolloo heet het nieuwe ‘concept’.

‘Zó veel zin in’

,,En we hebben er zó veel zin in’’, kraaide artistiek leider Grytha Visser zaterdag tijdens de presentatie van de plannen en de speciale website. ,,We zijn er ontzettend aan toe en willen het festivalgevoel weer beleven. Eigenlijk kunnen we niet wachten.’’

Toch moet dat nog wel ruim vier maanden. Die tijd is echter ook hard nodig om alles rond te maken. Met de vergunning van de gemeente loopt het wel los, is de verwachting. Maar het benodigde geld -130.000 euro- moet nog bijeengeschraapt worden.

Fondsen zijn al aangeschreven en subsidies aangevraagd. Het gaat allemaal goed komen, was de stemming zaterdag. De organisatie hoopt op 1 mei de kaartverkoop (vanaf 32,50 euro) te kunnen starten.

Epicentrum van het nieuwe festival is groepsaccommodatie Boerhaarshoeve aan de Schoonloërstraat in het dorp.

Blues Festival

De vriendengroep die Groeten uit Grolloo bedacht verblijft normaal gesproken op de festivalcamping van de Boerhaarshoeve, als uitvalsbasis voor het vermaarde Holland International Blues Festival, dat opnieuw een jaar is uitgesteld.

In het gezelschap ook professionele theatermakers en acteurs. ,,Tijdens één van de avonden rondom de vuurkorf ontstond het idee om op dezelfde plek een openluchtvoorstelling te maken’’, vertelt zakelijk leider Petra Tjapkes.

Het verhaal, waar twee schrijvers aan werken, moet een tragikomische lading krijgen. Een lach en een traan over een groep vrienden die hun gemeenschappelijke deler (het bluesfestival) moet missen door corona.

‘Biertje in de hand’

Na de voorstelling wacht het publiek elders op het terrein live (blues)muziek van een band. ,,Gewoon lekker nagenieten met een biertje in de hand’’ schetste Visser. En, raadde ze alvast aan: ,,Boek er meteen een overnachting bij.’’

De Boerhaarshoeve is enthousiast over Groeten uit Grolloo en wil er graag aan meewerken. ,,Gezelligheid zit in onze genen’’, sprak eigenaar Roel-Poppe Lubbers. ,,We houden wel van een feestje.’’

Op de planning staan twaalf voorstellingen, tussen 13 en 22 augustus. De organisatie hoopt dat het tegen die tijd mogelijk is om 200 bezoekers per voorstelling te ontvangen.

Dat het vermaledijde virus het ook maar even weet.