Oud Cuby & the Blizzards-gitarist Hans Kinds (74) overleden

Oud-gitarist van Cuby & the Blizzards Hans Kinds is overleden. De Assenaar stierf in de nacht van zondag op maandag op 74-jarige leeftijd.

Kinds speelde tussen 1965 en 1967 in de Asser bluesgroep van Harry Muskee en is onder meer te horen op de eerste lp Desolation. Ook was hij jarenlang toneelmeester van Theater De Kolk in Assen.

Als slaggitarist speelde Kinds begin jaren zestig in The Rocking Strings, net als de latere Blizzards-leden Eelco Gelling (gitaar) en Willy Middel (basgitaar). Muskee kwam als zanger en contrabassist vanuit The Old Fashioned Jazz Group, waarna drummer Dick Beekman de eerste bezetting van Cuby & the Blizzards completeerde.

Edison voor debuut-lp Desolation

Totdat hij in 1967 in militaire dienst moest, speelde Hans Kinds op de singles Stumble and rall en I’m so restless. Die verschenen op het CNR-label, waarna de groep voor Philips het eerste album Desolation opnam met hun nieuwe drummer Hans Waterman.

Voor dat debuutalbum ontving de groep in 1968 een Edison. Helaas greep Kinds net als Waterman en Middel naast de award, omdat zij op dat moment geen deel meer uitmaakten van de groep.

Van roadie tot toneelmeester

Nadat hij onder de wapenen was geweest, keerde Kinds terug als roadie bij de Blizzards, wat hij twee jaar volhield. Bij de twee afscheidsconcerten van Cuby & the Blizzards in juni 1973 (Bellevue, Assen) en februari 1974 (VARA Nederpopzien, Hilversum) deed hij als gastgitarist mee.

Ook stond hij in januari 1990 kort op het podium van het Utrechtse Vredenburg naast Harry Muskee, die daar zijn 25-jarig artiestenjubileum vierde.

Als gitarist was hij de laatste decennia niet meer actief, maar wel bleef hij - tot zijn pensioen - als toneelmeester van Theater De Kolk in Assen ruiken aan het theater- en artiestenleven. En af en toe dook hij op bij speciale gelegenheden rondom zijn oude band, zoals bij exposities in het C+B Museum in Grolloo en de aan Harry Muskee gewijde tentoonstelling in het Drents Museum in Assen in 2016.

Hans Kinds was geruime tijd ziek. De uitvaart is in besloten kring.