Juf Anneke schrijft (met haar man) een prachtig kinderboek

WESTERVELDE/ANNEN Jarenlang was Anneke Gebert met veel plezier juf op OBS De Elsakker te Westervelde. Haar pensioen heeft ze mede gebruikt om samen met haar man en jeugdboekenauteur Folkert Oldersma het kookboek voor kinderen ‘Vlam in de pan!’ te schrijven.

Recent is het rijk geïllustreerde boek uitgekomen bij Uitgeverij Clavis. In het boek wordt een spannend verhaal rond de tweeling Liv en Edu gecombineerd met een veertigtal recepten en met interessante weetjes op kookgebied.

,,Het verhaal in ‘Vlam in de pan!’ speelt zich af rond de kookactiviteiten van de tweeling en dus lag het voor de hand het verhaal van recepten te voorzien. Daarmee werd het een combinatie van mijn passie voor koken en de passie voor schrijven van Folkert,” vertelt Anneke Gebert.

Koken met oma. De tweeling Liv en Edu vindt niets zo leuk als dat. Oma is bijna blind, dus in de keuken zijn zij haar ogen en handen. Het kokerellen wordt echter meer dan zomaar een hobby wanneer een restaurant in het dorp de deuren moet sluiten. Liv en Edu proberen de arme restauranthoudster te helpen door voor haar gasten te koken. Maar iemand in het dorp is daar helemaal niet blij mee …

,,De recepten variëren sterk en lopen van eenvoudige hapjes tot aan maaltijden met meerdere gangen. Vanwege de veiligheid rond het koken is het een boek geworden voor kinderen van negen jaar en ouder. We gaan niet door onze knieën met kinderachtige receptjes, de kinderen worden serieus genomen en uitgedaagd. En toen we eenmaal bezig waren, kwamen er naast de recepten in aparte hoofdstukken nog handige tips, weetjes over kookgereedschap, over veiligheid tijdens het koken en bijvoorbeeld informatie over maten en gewichten,” voegt Folkert Oldersma toe. ,,Het is een heel mooi boek geworden. Alleen jammer dat we het niet feestelijk konden presenteren. Daarvoor waren we van plan Altinus Okken van kookstudio Suytvelde te vragen om met een stel kinderen aan de slag te gaan met recepten uit het boek. Maar als bij zoveel dingen tegenwoordig strooide de corona-pandemie roet in het eten.”

‘Vlam in de pan!’ is alweer het achttiende jeugdboek van Folkert Oldersma, de volop aanwezige kleurenillustraties zijn van de hand van Vlaamse Annelies Vandenbosch.