Drents Archief start onderzoek naar onteigening Joodse eigendommen in Assen tijdens Tweede Wereldoorlog

Het Drents Archief begint op verzoek van de gemeente Assen met een onderzoek naar de onteigening van Joodse eigendommen in en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Dat maakte de gemeente Assen donderdag bekend. Aanleiding voor het onderzoek is het KRO-NRCV programma De Monitor Aanleiding dat in kaart brengt welke rol Nederlandse gemeenten hebben gespeeld bij de onteigening en doorverkoop van Joodse eigendommen.

Belasting op huizen van Joden

Het Drents Archief moet onderzoeken of in Assen belastingen op huizen is geheven terwijl de Joodse eigenaren er niet woonden. Deze transacties werden door de Duitse bezetter bijgehouden in Vastgoedboeken. In deze Verkaufsbucher staan 71 woningen in Assen geregistreerd die onteigend zijn en later doorverkocht.

Naast onderzoek naar de woningen wordt er ook aandacht besteed aan de gronden van Joodse eigenaren in Assen-Oost. Bij het Drents Archief is bekend dat deze in de Tweede Wereldoorlog van hen zijn onteigend.

Met de uitvoering van het onderzoek wil de gemeente inzicht krijgen in haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Dat zijn we verplicht aan de betrokken Joodse eigenaren en hun nazaten’, aldus wethouder Mirjam Pauwels (VVD). Wanneer het onderzoek klaar is, is nog niet bekend. ‘We willen daarvoor de tijd nemen. Het moet grondig gebeuren.’