Assenaardig: Roxy-zeppelin boven Assen

Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

Twee keer (voorjaar 1962 én 1963) ging er een zeppelin over (Noord-) Nederland. U weet wel zo’n enorme sigaar gevuld met waterstof met een gondel eronder. Het was een reclamecampagne van de Groninger tabaksfabriek Theodorus Niemeijer voor het destijds populaire sigarettenmerk Roxy (Ja, graag). Het luchtschip zou tijdens rondvluchten pakjes sigaretten aan miniparachutes afwerpen. De actie bracht veel pers op de been, die zich vanaf donderdag 26 april 1962 op vliegveld Eelde installeerde. Van wege de mist kon het enorme gevaarte er pas tegen de avond afmeren.

Ongeveer een jaar later - in mei - deed het luchtschip opnieuw de noordelijke provincies aan. Deze keer werd de campagne door fabrikant Niemeijer met grote advertenties in lokale kranten aangekondigd. Wie een zelfgemaakte foto van de zeppelin opstuurde, kreeg als beloning een pakje Roxy met luchtschipstempel en een herinneringsvaantje toegestuurd. Omdat de af te leggen route vooraf bekend was gemaakt, stond je op de bewuste dag op de uitkijk, je fototoestel in de aanslag.

Op de foto de Prinses Irenestraat in mei 1963 (of was het 1962), die de toen nog jonge fotograaf Willem Jan Kleppe met zijn splinternieuwe Agfa Optima maakte. Tot dan had hij het met het boxje van zijn moeder moeten doen. Uiterst links zie je enkele ramen van openbare kleuterschool De Zonnebloem. Midden op de foto staat de in 1957 geopende rooms-katholieke lagere school met schoolplein en fietsenstalling. Achter de fietsers is de rooms-katholieke kleuterschool. Aan de horizon het puntdak en de toren van de Grote Kerk aan het Kerkplein. Kleppe kan zich niet herinneren of hij de foto vanwege de zeppelin (rechts van de schoorsteen) nam. Het grijze gevaarte scheerde toen juist over de binnenstad, waar ik aan de Kruisstraat zwaaiend op het dak stond. De blauwe letters ROXY op het luchtschip leken voor het grijpen.