Assen komt ondernemers tegemoet met half uur gratis parkeren in parkeergarages

In de zeven parkeergarages in Assen hoeft vanaf vrijdag niet betaald te worden voor het eerste half uur parkeren.

Met deze tijdelijke maatregel wil de gemeente winkeliers en horeca een steuntje in de rug geven tijdens de coronacrisis. De hoop is dat meer inwoners van Assen gebruik gaan maken van click en collect.

Ondernemers krijgen kortingskaarten

Assen stelt kortingskaarten van een half uur beschikbaar aan ondernemers die gebruik maken van click en collect. Deze kunnen vervolgens aan klanten worden gegeven op het moment dat zij eerder bestelde producten komen afhalen. Ook winkeliers die gaan werken met een reserveringssysteem voor klantbezoek en horeca met een afhaalfunctie komen voor de kortingskaarten in aanmerking.

Bezoekers kunnen in de parkeergarage afrekenen met een inrijkaart en kortingskaart. Het bedrag wordt automatisch verrekend. Mensen die toch iets langer dan een half uur in de stad zijn geweest, moeten een beetje bijbetalen.

Niet gratis

Toch is de parkeeroplossing niet helemaal gratis: het half uurtje gratis parkeren kost de gemeente naar verwachting zo’n 35.000 euro per maand. „Dat komt bovenop de begroting van het parkeerbedrijf”, legt verantwoordelijk wethouder Mirjam Pauwels (VVD) uit.

De kortingskaarten zijn alleen geldig in de parkeergarages. Aanvankelijk was het idee van de ChristenUnie en de VVD, die tijdens de raadsvergadering een motie indienden die werd aangenomen, om straatparkeren een half uur gratis te maken. Maar aan dat voorstel zitten ‘te veel haken en ogen’, schrijft de gemeente. Het zou volgens Assen te veel tijd vergen om deze maatregel in te voeren. Ook zouden alle parkeerautomaten aangepast moeten worden.

Ondernemers kunnen met ingang van donderdag de kortingskaarten aanvragen bij het parkeerbureau door een e-mail te sturen naar parkeerbeheer@assen.nl. De kaarten worden binnen een dag verstrekt. De kortingsactie geldt zolang de winkels vanwege de coronacrisis niet normaal open kunnen.