Gratis parkeren in centrum Assen: is dat virus toch nog ergens goed voor

Onder druk wordt alles vloeibaar. Lange tijd waren de woorden ‘parkeren’ en ‘gratis’ in het stadscentrum voor de Asser politiek – behoudens holle verkiezingsretoriek - niet samen in één zin te verenigen. Maar nu wordt het eerste half uur straatparkeren gratis, om de noodlijdende ondernemers in de binnenstad in elk geval tijdens het ‘Click & Collect-tijdperk’ tegemoet te komen.

Wethouder Mirjam Pauwels kon donderdagavond tijdens de raadsvergadering geen kant meer op, toen de ChristenUnie en ‘haar’ VVD met de ‘gratis parkeren-motie’ op de proppen kwamen. Eerder die avond had Pauwels immers in ferme bewoording duidelijk gemaakt, dat de gemeente er alles aan zou doen om winkeliers en horeca waar mogelijk door deze zware coronatijd te slepen.

Maar toen het gratis parkeren op tafel kwam, zwaaide de wethouder al heel wat minder enthousiast met dat getrokken zwaard.

Er zitten ambtelijk en juridisch gezien namelijk nogal wat haken en ogen aan zo’n ingreep. En de slapstick rond de avondklok heeft laten zien wat de gevolgen zijn als een maatregel niet volledig is dichtgetimmerd. Bovendien zal Assen hoogstwaarschijnlijk amper of geen compensatie van het Rijk krijgen voor de vier ton verlies aan parkeergeld de komende tien maanden als het eerste half uur gratis wordt.

Maar daar stapte een meerderheid van de raad overheen. Mensen gratis laten parkeren om per auto even snel hun bestelling op te laten halen (Click & Collect) is het ultieme teken van goodwill richting ondernemers. Want ook al kost het maar een euro om de auto even neer te zetten: geld in de parkeermeter, welk bedrag ook, vormt volgens de CU, de VVD en hun medestanders een psychologische drempel om een klant iets te laten bestellen waarvoor die de stad in moet. En dan toch maar weer Bol.com intikt.

Dus: wég met die drempel, kópen bij die lokale winkel!

Pauwels gaat ermee aan de slag, maar het moet wat ‘Click & Collect’ betreft wel snel gebeuren. Het virus laat de wereld immers constant in rap tempo veranderen. De PvdA vroeg zich echter af: waarom alleen tijdens ‘Click & Collect’? Waarom zou je het eerste half uur gratis parkeren niet de rest van het jaar invoeren? Want ook als men straks weer wat meer mag in het centrum, is het voor ondernemers van levensbelang dat de klanten blijven komen.

En als mensen hechten aan dat gratis halve uurtje en dan weer gaan, krijg je mogelijk ook niet meteen weer die mensenmassa’s in de winkelstraten.

Zonder het waarschijnlijk in de gaten te hebben – het werd namelijk niet expliciet genoemd – heeft Pauwels nu plots ook de oplossing voor het illegaal parkeren van Assenaren die maaltijden komen afhalen bij restaurants in het centrum. Daar was onlangs nog een behoorlijke heisa over, omdat deze klanten een pittig toetje in de vorm van een parkeerbon á 95 euro kregen van Team Handhaving. Tot grote woede van de horecaondernemers.

Zaak is wel dat de klant de auto netjes op een van de aangewezen parkeerplekken zet, en niet op bijvoorbeeld De Markt. Maar dat moet toch te doen zijn.

Gratis parkeren om de binnenstad weer wat nieuw leven in te blazen. Hoe vaak heb ik er op deze plek niet voor gepleit. Is dat virus toch nog ergens goed voor. En wie weet pakt het qua centrumbezoek wel zó gunstig uit, dat het gemeentebestuur gaat overwegen hier een structureel karakter aan te geven.

Een dergelijk experiment durfde het stadbestuur eerder nooit aan. Want ja, dat scheelt aanzienlijke inkomsten en mocht het een succes worden, kun je dat moeilijk terugdraaien én moet je erkennen dat je die drempel te lang intact hebt gehouden.

Natuurlijk, parkeren brengt de nodige kosten met zich mee, maar onderzoek heeft al uitgewezen dat Assen teveel parkeergarages heeft. Mooi moment ook daar eens het mes in te zetten om die kosten te drukken.

Want onder druk… 

Robbert Willemsen