Platform Stop invasieve exoten naar rechter over aanpak bandenbedrijven met tijgermuggen

Naar aanleiding van een handhavingsverzoek uit 2018 van stichting platform Stop invasieve exoten vindt komende vrijdag een rechtszitting plaats bij de Rechtbank Rotterdam. Het platform vroeg toenmalig minister Bruins handhavend op te treden tegen verschillende bandenbedrijven, waaronder een in Assen. Hier werden in 2018 tijgermuggen aangetroffen.

Een tijgermug kan verschillende virusziekten verspreiden, waaronder knokkelkoorts, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. De eitjes worden gelegd in banden, maar hebben water nodig om uit te komen. Daarom zijn bedrijven verplicht om banden droog te importeren en op te slaan. Volgens Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform, duidt de aanwezigheid van tijgermuggen bij een importeur er op dat de voorschriften niet worden nageleefd. „De banden zijn nat ingevoerd, of er is regenwater ingekomen.”

Geen bedrijfsnamen genoemd

Omdat er in het handhavingsverzoek in 2018 geen bedrijfsnamen werden genoemd, werd het op het laatste moment niet-ontvankelijk verklaard. Vervolgens kwam de zaak bij de Rechtbank Rotterdam. Na verschillende keren uitstel besloot deze tot een zogeheten ‘vereenvoudigde behandeling’.

Volgens de rechtbank had het platform in het handhavingsverzoek moeten vermelden dat de minister aan de bedrijven voorschriften had opgelegd, en welke voorschriften precies waren overtreden. Volgens het platform is er geen mogelijkheid geboden om het verzoek aan te vullen en heeft de minister de bedrijfsnamen ten onrechte geheimgehouden. Daarom is het platform tegen de uitspraak in verzet gegaan.