Vingers op toetsenbord sneller dan de hersenen aankunnen

‘Hoe zou Anne Frank deze tijd hebben ervaren???? Wat denken jullie?’, slingerde Marinus Kasteleijn, voorzitter van 50PLUS Drenthe, vorige week op Twitter, kort nadat de avondklok in Nederland was beklonken. Toen ik dat las en weer op mijn stoel zat, dacht ik nog even dat deze man hier – hoewel ongelukkig gekozen - wel een redelijke verklaring voor zou hebben.

Kasteleijn hád kunnen bedoelen: waar maken we ons nou druk over? Voorlopig twee weken na 21.00 uur niet meer de straat op? Jeugd die lijdt onder deze lockdown? Nee, dan Anne Frank. Die moest zich dag en nacht schuil houden, hing deportatie boven het hoofd als de Duitsers haar te pakken zouden krijgen. Dus bijt nog even door, het gevoel van ‘verlies van vrijheid’ in coronatijd is maar relatief als je dat naast de hel van Anne Frank zet. Die had deze tijd lachend en met twee vingers in de neus doorstaan’.

Zoiets.

Maar nee. Kasteleijn had de tweet na een karrenvracht aan kritiek weer verwijderd en zocht waarschijnlijk koortsachtig naar een uitweg. Hoe ging hij deze hersenschim uitleggen? Nou, daar kwam het. Kasteleijn wilde ‘eindelijk eens aandacht’ voor de opgesloten ouderen. In praatprogramma’s ging het volgens hem enkel over problemen van ‘de eenzame jeugd’. Ouderen zitten in kamertjes van twee bij vier eenzaam te verpieteren. ‘Het dienblad met eten wordt voor de deur gezet en de rest van de dag mogen die mensen de kamer niet af. Die eenzaamheid is verschrikkelijk. Die onvrijheid heb ik willen benadrukken. Ook Anne Frank heeft die enorme onvrijheid gekend.’

Ja, met het verschil dat Anne Frank constant in angst zat ontdekt, opgepakt, afgevoerd en vermoord te worden. En als we het dan toch over de oorlog hebben: nu krijg je bij overtreding van de avondklok een boete, in ’40-’45 de kogel.

Juist politici moeten in deze steeds explosiever wordende tijden uitermate voorzichtig zijn met wat zij naar buiten brengen. Hun verantwoordelijkheid nemen. Maar ja, de verkiezingen komen eraan. En ik zag hoe bijvoorbeeld afgelopen weekeinde zowel links als rechts de ‘corona-rellen’ in Nederland aangreep om beschuldigende vingers digitaal op elkaar te richten. ‘Jullie achterban!’, klonk het in koor. Olie op het vuur gooien, in plaats van eensgezind deze volidioten te veroordelen.

Veroordelen deed gelukkig wel Clemens Otto, 50PLUS fractievoorzitter in Assen. Hij noemde Kasteleijn nog net geen volidioot, maar verzocht de Drentse 50PLUS-voorman de tweet onmiddellijk te verwijderen. ‘Want deze vergelijking is natuurlijk buiten proportie.’ Ook Kasteleijn ging door het stof. ‘Ik had totaal niet de relatie met de Holocaust gelegd en bied mijn excuses aan aan iedereen die door de tweet gekwetst is.’

Dat had hij natuurlijk ook eerder kunnen bedenken. Aandacht vragen voor eenzame ouderen is uiteraard prima. En er zijn veel meer mensen die lijden onder deze crisis. Maar dat is bij lange na niet te vergelijken met iemand die wanhopig naar adem snakt op de IC. Of doodsangsten uitstaat in Het Achterhuis.

Ik heb al met al het idee dat bij veel politici – in hun onmetelijke drang zich in verkiezingstijd te profileren - de vingers op het toetsenbord sneller bewegen dan hun hersenen aankunnen. 

Tekst: Robbert Willemsen