Legerhelikopters oefenen 's avonds boven Drenthe op elektronische oorlogsvoering

Legerhelikopters oefenen vanaf maandag tot en met vrijdag 5 februari onder meer boven Drenthe. In Midden-Drenthe trainen de piloten op laagvliegen.

De oefening vindt plaats op werkdagen tussen 9.00 en 23.00 uur, maar het zwaartepunt van de vliegbewegingen ligt ‘s avond tussen 17.00 en 22.30 uur. In het militair laagvlieggebied Midden-Drenthe zal hoofdzakelijk in de avonden van 1 tot met 5 februari worden gevlogen. De helikopters mogen daar op minder dan 45 meter hoogte over komen.

De luchtmacht oefent met Apache-gevechtshelikopters en Cougar-transportheli’s. De trainingen in Drenthe maken deel uit van een grote luchtmachtoefening boven Midden- en Noordoost-Nederland. Ook eenheden van de landmacht die vaak samenwerken met helikopterbemanningen doen mee.

Elektronische oorlogsvoering

De helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de vliegbasis Gilze-Rijen trainen deze periode tactische elektronische oorlogsvoering. Helikopterbemanningen en loadmasters worden zo opgeleid en getraind in omstandigheden waar elektronische oorlogsvoering en het vliegen onder verhoogde dreiging een grote rol spelen.

Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Ze zoeken dekking op lage hoogte, achter bijvoorbeeld een rij bomen, een bosperceel of heuvel, zodat ze buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven en ongezien hun missie kunnen uitvoeren.

Geen oefeningen in buitenland

Deze oefeningen vinden normaal gesproken plaats in Duitsland. Door de coronamaatregelen kunnen de oefeningen in het buitenland niet doorgaan. Daarom traint de luchtmacht deze periode meer in eigen land, zodat vliegers hun vaardigheden en licenties behouden.

Defensie zegt de vliegbewegingen zo veel mogelijk te spreiden over de oefengebieden in Nederland. Burgers die hinder ervaren van de vliegoefening kunnen dat melden op de Defensiewebsite via een online-klachtenformulier.