Ondernemers en gemeente: Het knelt. Aan beide kanten

Wethouder Mirjam Pauwels komt restaurants aan de Markt in Assen niet tegemoet als het gaat om klanten, die hun bestelde maaltijden ter plekke even snel op komen halen. Wie daar toch gaat staan met de auto – al is het maar vijf minuten - riskeert een boete. Zoals enkele klanten reeds ondervonden de afgelopen weken.

Dit tot woede van de betreffende horecaondernemers, die vroegen om enige coulance in coronatijd. Maar Pauwels wijst er onder meer op, dat ze geen scheve verhoudingen wil in het centrum door op de ene locatie ‘foutparkeerders’ te gedogen en op andere plekken niet.

Kortom: klanten moeten gewoon betalen voor een reguliere parkeerplek. Wie bijvoorbeeld op de Markt moet zijn, kan parkeren in de garage aan de Torenlaan.

De enige alternatieven zijn de fiets of de benenwagen.

Logisch, vanuit de gemeente geredeneerd. Want als je ‘maaltijd-parkeren’ in de hele binnenstad toestaat, wordt het niet alleen een rommeltje in autoluwe gebieden, maar loopt de gemeente tevens parkeerinkomsten mis. En er zit al een enorm gat op de post ‘parkeren’ doordat corona veel mensen uit het centrum houdt.

De gemeente heeft die inkomsten dus hard nodig. Aan de ander kant treft de tweede besmettingsgolf met bijbehorende lockdown ook menig Asser ondernemer snoeihard. De dramatische, economische gevolgen worden steeds zichtbaarder, getuige ook een brandbrief die Inretail Nederland vorige week richting gemeenten stuurde.

De cijfers liegen er volgens de brancheorganisatie niet om. ‘Wij zien onder onze leden omzetdalingen van gemiddeld 60 procent, oplopend tot zelfs 95 procent. En dat na een heel moeizaam jaar voor veel ondernemers in bijvoorbeeld de mode, sport en schoenendetailhandel, waarin marges onder druk hebben gestaan en in veel gevallen de ondernemer niet in staat was om voor een eigen inkomen te zorgen. Het huidige landelijke steun- en herstelpakket is niet toereikend voor ondernemers, dus ook in 2021 hebben lokale winkeliers de hulp van gemeenten hard nodig in deze crisis, die nu al bijna twaalf maanden duurt.’

Inretail smeekt gemeenten dan ook voor 2021 zo snel mogelijk de financiële druk voor ondernemers te verlagen, door uitstel van betalingen tot na de crisis en/of spreiding van betalingen, kwijtschelding van (een deel van) de lokale lasten, alle lopende invorderingstrajecten stop te zetten en lokale regelgeving die ondernemerschap beperken te versoepelen.

Dat laatste gaat dus wat ‘maaltijd-parkeren’ betreft niet op in Assen. En laat het college nou net hebben besloten het ‘bijzonder uitstel’ van betaling van gemeentelijke belastingen met ingang van 1 april 2021 te beëindigen...

Voelt u de spanning? Ondernemers tellen hun laatste centen, vragen de lokale overheid (haast op hun knieën) flexibel te zijn waar het kan, maar gemeenten willen de in zicht komende kasbodem weer bedekken met pecunia.

Het knelt. Aan beide kanten. En dat terwijl het (gemuteerde) virus nog lang niet klaar lijkt te zijn met ons. 

Robbert Willemsen