Fietsforensen van en naar gemeente Noordenveld

Aangeboden door: opfietseindrenthe.nl

In deze tijd is bewegen en fit blijven belangrijker dan ooit. Fietsen is daar bij uitstek geschikt voor. Lekker de natuur in, je hoofd leegmaken en werken aan je conditie. Dat wisten ze in de gemeente Noordenveld, in de kop van Drenthe, al lang.

De afgelopen maanden spraken wij verschillende mensen uit deze gemeente over fietsen. We nemen je mee in een drietal fietsverhalen afkomstig uit de kop van Drenthe over fietstoerisme, fietsforensen en fietsevenementen. In dit verhaal is fietsforens Anna-Joli de Rue aan het woord.

Dat de gemeente Noordenveld bij uitstek dé fietsgemeente van Noord-Nederland is, moge duidelijk zijn. Met het project ‘Kop van Drenthe Op Fietse’ worden een tal van ingrediënten aangeboden die fietsen tot een feest maken. Zo wordt ook het fietsforensen gestimuleerd: mensen die het woon-werkverkeer per fiets afleggen. Niet alleen een stuk beter voor het milieu, maar ook voor jezelf.

Anna-Joli de Rue is zo’n heuse fietsforens. Voordat we met zijn allen voor een groot deel thuis gingen werken, fietste Anna-Joli iedere dag van haar woonplaats Roden naar haar werk in Groningen. Veel mensen vragen zich misschien af waarom je met zo’n afstand niet ‘gewoon’ de auto of het OV gebruikt. “Ik woonde vroeger ook in Roden en zat op de middelbare school in Groningen,” legt Anna-Joli uit. “Mijn ouders vonden het niet meer dan normaal dat ik op de fiets ging. Een alternatief zou de bus zijn, en daar waren kosten aan verbonden. Alleen als het sneeuwde of wanneer het glad was, ging ik met de bus. Ik ben het vanuit huis dus al gewend om veel te fietsen.”

Waar sommige mensen er al tegenop kunnen zien om bijvoorbeeld op de fiets boodschappen te doen, zijn er  veel mensen die iedere dag de afstand tussen hun woonplaats en hun werk op de fiets afleggen. Iets wat de nodige discipline en motivatie vereist. Maar wat zorgt nou voor die motivatie? “Je bespaart een hoop geld als je veel op de fiets doet. Daarnaast houd ik er echt niet van om in de file te staan. Ik houd er wél van om lekker buiten te zijn en ben van mezelf erg sportief. Als ik eenmaal een afspraak met mezelf maak – bijvoorbeeld elke dag op de fiets naar mijn werk – dan houd ik me daar aan. Daarnaast is het gewoon heerlijk om te doen. Je komt helemaal wakker aan op je werk en kunt met een fris hoofd je werkdag starten. Omgekeerd is het na je werk juist fijn om je hoofd lekker leeg te maken.”

Door de opkomst van de e-bike en de speed pedelec wordt de fiets een steeds geschikter alternatief voor de auto. Initiatieven zoals ‘Groningen Bereikbaar’ laten mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met deze manier van woon-werkverkeer. Zo kun je bijvoorbeeld een week lang een e-bike gratis uitproberen. Heb je de smaak te pakken en wil je verder fietsen op je e-bike? Dan kun je bij verschillende fietshandelaren korting krijgen op de aanschaf van een nieuwe fiets.

Wil je meer weten? Op de website van Kop van Drenthe Op Fietse vind je meer informatie.