Happy Stones in het Asserbos

Fotograaf Meint Brookman stuitte onlangs in het Asserbos op een paar Happy Stones. Sinds eind vorig jaar is het een rage in Drenthe: vrolijk gekleurde steentjes, die in bosjes en bomen worden verstopt.

De bewerkte steentjes moeten vinders geluksmomentje bezorgen, zeker in deze onzekere coronatijd. Je kunt ze vinden in het bos, maar ook in een dorp, wijk of winkelcentrum.

Als je zo’n steentje vindt, mag je dat houden of ergens anders neerleggen om weer iemand anders blij te maken. In Assen is een Facebookpagina voor de Happy Stones. Als iemand hier een gekleurd steentje vindt, kan een berichtje met foto worden achtergelaten op de FB-pagina. ‘En als je de steen verder laat reizen, kun je van de steen een echte zwerfkei te maken!’

Zelf maken

Mensen kunnen ook zelf zo’n steentje maken. ‘Vermeld er dan ‘Happy Stones Assen’ op en het Facebook logo en misschien zien we jouw steen hier ook voorbij komen!’ Geschikte steentjes kan men vinden bij bijvoorbeeld de bouwmarkt en een tuincentrum. Tip: wel even schoonmaken voor dat je begint met tekenen. De tekeningen kunnen worden gemaakt met stiften (paint markers), die een dikke punt hebben en goed dekken. Voor de dunne lijntjes: Ugui stiften. Die hebben een mooie dunne punt. Of Posca stiften, die in verschillende diktes te koop zijn.

Voor het aflakken kan men een bus blanke lak nemen. Niet teveel in één keer erop spuiten, anders is de kans groot dat de kleuren uitlopen. En belangrijk: geen bolletjes, oogjes of kraaltjes op de stenen plakken. Deze kunnen los laten en in de natuur terecht komen.