Met twee maten meten kun je een ondernemer niet uitleggen

Ik kreeg vorige week een berichtje van Jacques Hartog, eigenaar van de Bruna/Doppio in Warenhuis Vanderveen. Hij had net een boete van 95 euro gekregen, omdat een leverancier in de Kruisstraat buiten de venstertijden stond te lossen. Een uitgestorven Kruisstraat, benadrukte Hartog.

Even uitgeplozen hoe dat zit. Een gemeentewoordvoerder liet weten dat de gemeente Assen vanwege de coronacrisis op 19 maart de venstertijden – de tijden dat in het stadscentrum mag worden geladen en gelost – waren verruimd om de noodlijdende ondernemers tegemoet te komen. Transport en Logistiek Nederland (TLN) meldt op haar website bovendien dat Assen de handhaving op de venstertijden ‘tot nader order’ had opgeschort.

En nu toch een bon. De gemeentewoordvoerder legde uit, dat sinds juni vorig jaar – toen de eerste besmettingsgolf achter de rug was – de venstertijden (en dus ook de handhaving erop) weer van kracht zijn.

Hartog kon er met zijn verstand niet bij. ‘Wat is er tijdens deze tweede golf anders dan tijdens de eerste? Heerlijk, zo’n meedenkende gemeente…’

Een tweede geval van onbegrip. Onlangs trok Michele Ardore, eigenaar van de Asser restaurants Pizzeria Isolabella en La Sorella di Isola bella aan de bel. ‘De politie flikt het klanten, die hun auto even tijdelijk parkeren aan de Markt om de bestelde pizza’s op te halen, een boete van 95 euro te geven. Ik ben daar ongelofelijk boos over. Klanten die ons helpen door in deze coronatijd pizza’s te bestellen, worden gestraft voor 5 minuten parkeren! Een toppunt van onrecht in een tijd, waarin wordt gevraagd om samenhorigheid en flexibiliteit. Helaas stelt de politie zich niet flexibel op. Ergernis ten top!’

Tja, wat moet ik zeggen? Regels zijn regels? Persoonlijk vind ik dat je als gemeente ondernemers zeker nu tegemoet moet komen waar het kan. Assen doet dat ook wel op bepaalde vlakken en een handhaver kan natuurlijk niet ruiken of iemand zijn auto illegaal parkeert om even een pizza op te halen. Wellicht kan daar iets voor geregeld worden middels een kaartje met datum achter de voorruit, dat je thuis vanaf de pizza-site na bestelling kunt uitprinten.

Ik denk maar wat mee.

De wrevel ontstaat ook omdat gemeenten in Nederland blijkbaar met twee maten meten in coronatijd. Zo had ik na de Dam-demonstratie nog gekscherend voorgesteld dan maar een TT-demonstratie (met biertje en muziek) te houden op het Koopmansplein. Want een festival mag niet, maar een demonstratie met duizenden op elkaar gepakte mensen…

Geen probleem.

Zelf vond ik het een absurde gedachte die juist daarom toch nooit werkelijkheid zou worden. Tot de ‘Duindorp-demonstratie’ op oudejaarsdag. Dat was dus een onvervalst feestje (met biertje en muziek) met een tegen elkaar aan hossende massa, maar de Haagse burgemeester Jan van Zanen had het predicaat ‘demonstratie’ gewoon goedgekeurd.

En afgelopen weekeinde was het raak in het Limburgse Vaals. Door een paar centimeter sneeuw zag het er zwart van de mensen. Er volgde wel een boeteregen voor verkeerd geparkeerde auto’s, maar op de coronamaatregelen werd (andermaal) niet gehandhaafd, laat staan dat het gebied werd ontruimd.

Kijk, corona mag niet gebruikt worden om dan maar alle reguliere regelgeving te laten varen. Het is echter niet te verkopen dat in moeilijke tijden onschuldige zaken als laden en lossen in een verlaten stadscentrum en ‘s avonds even snel een pizzaatje ophalen beboet worden, terwijl taferelen die de volksgezondheid bedreigen – zeker nu we worden geconfronteerd met zeer besmettelijke virusmutaties – om wat voor reden dan ook door de vingers worden gezien.

Dat kun je Asser ondernemers, die knokken voor hun bestaan, in elk geval niet uitleggen. 

Robbert Willemsen