Overhemden: de geschiedenis

Aangeboden door: overhemden.com

Vandaag de dag zijn overhemden kledingstukken waarvan iedere man er wel eentje in zijn kast heeft liggen. Het zijn shirts die gedragen worden naar verschillende gelegenheden. Naar je werk, een dagje uit of gewoon op de bank.

Vroeger was dit wel anders. Overhemden waren een luxer kledingstuk die voornamelijk naar het werk gedragen werden. Zodra de man thuis kwam ging het overhemd uit. Benieuwd naar de geschiedenis? Lees snel verder!

Overhemden luxe?

Vroeger stond het dragen van een wit overhemd als symbool voor rijkdom en een hoge status. Het werd dan ook alleen door de man met klasse gedragen. Daarnaast werden ze nog gekocht bij de kleermaker, op maat. Grote productie overhemden bestonden nog helemaal niet. Het was in die tijd dus echt een statussymbool een overhemd te dragen.

De witte overhemden moesten regelmatig gewassen worden. Wat in die tijd veel geld kostte. De lagere klasse had de tijd en het geld er niet voor. Ook deed de lagere klasse veel meer fysieke arbeid, waardoor het overhemd dus snel vies zou worden. De lagere klasse droegen dus de boezeroen. Hierin was duidelijk verschil te zien met de overhemden van de rijkere klasse. Het was op straat makkelijk te zien wie bij de rijkere klasse hoorden en wie bij de armere klassen hoorden.

Tot slot werd de kraag gebruikt om status aan te geven. Hoge kragen zorgen ervoor dat mensen in een lager klasse niet konden neerkijken op de hoge klasse. Denk maar eens aan de enorme kragen die vroeger gebruikt werden en je veel op schilderijen terug ziet.

Ontstaan van het overhemd

Eind 1800 ontstaat er een grote doorbraak voor de arme klasse. Arbeiders droegen een kiel. Dit is een korte werkjas met lange mouwen. Vaak gemaakt van linnen of katoen. Een ander woord is een boezeroen. Dit was de absolute voorloper van de overhemden die we vandaag de dag kennen. De boezeroen was voornamelijk bedoeld om in te werken. Hij werd dan ook erg populair bij zeelieden, boeren en ambachtslieden. Door het ontbreken van de kraag en knoopjes waren ze makkelijk te gebruiken. Daarnaast werden ze gemaakt van een stugge stof. Ideaal om in te werken.

Het overhemd bestaat dus al sinds voor de middeleeuwen. Het werd gedragen als onderkleding voor mannen. Het werd gemaakt van linnen en af en toe van zijde. Het overhemd zag er destijds anders uit dan tegenwoordig. Ze hadden nog geen kraag, knoopjes en manchetten. Het overhemd werd over het hoofd aangetrokken en de boord werd dichtgeknoopt. In de 18e eeuw veranderde dat. Het werd niet alleen meer als onderhemd gebruikt, maar ook voor het dagelijks leven.

Hoe kennen we overhemden nu?

Tegenwoordig zijn overhemden te verkrijgen met allemaal verschillende soorten manchetten, boorden en andere attributen. Echter, pas in de 20e eeuw kwamen de overhemden zoals we ze nu kennen. De boorden waren eerst los van het overhemd tot ongeveer de jaren 40. Dit was zodat de boorden konden worden gesteven. Ook was het makkelijk om ze elke dag te vervangen en te reinigen. Doordat de overhemden een vaste kraag, knopen en manchetten kregen, werd het steeds stijlvoller. Het werd steeds meer gedragen. Er zijn nog altijd wel verschillen. Zo waren in de jaren 70 de manchetten groot en de boorden puntig.

De revolutie

Steeds meer mensen konden overhemden betalen. De status werd toen niet meer bepaald door de kleur, maar door de pasvorm, stijl en kwaliteit van het overhemd. Aan het eind van de 19e eeuw werd de status die een wit overhemd betekende steeds minder. Dit kwam door de industriële revolutie. De overhemden werden in steeds grotere aantallen geproduceerd waardoor ze voor een veel betaalbaardere prijs verkocht konden worden.

Het overhemd heeft dus verschillende fases doorgemaakt. Tegenwoordig wordt het door iedereen gedragen. Of het nu voor op het werk is of voor in de vrije tijd. De styling is afhankelijk van de modetrends die op dat moment in zijn. De kleur van het overhemd geeft geen status meer aan, en het witte overhemd is ook niet meer een symbool voor rijkdom. Voor de verschillende soorten overhemden die er tegenwoordig beschikbaar zijn kunt u kijken bij de overhemden specialist van Nederland en kijk dan in het bijzonder naar de Desoto overhemden. Ook deze overhemden zijn revolutionair.