Hoe is het kenteken ontstaan?

Aangeboden door: rdwdata.nl

Bij een reparatie aan je auto wil een monteur exact weten, welk model voertuig je hebt. Vaak worden deze modellen ook nog eens in diverse uitvoeringen aangeboden. Aan het kenteken van de auto kan vaak veel worden afgeleid. Het helpt een monteur de juiste onderdelen voor het voertuig te bestellen.

Weet jij welke informatie je kunt achterhalen, wanneer je een kentekencheck uitvoert voor je auto? Er zijn online diverse websites te vinden, waarop je een dergelijke check uit kunt voeren. Niet alleen voor je eigen auto, maar ook voor die van de buurman of een goede kennis. Handig, wanneer je wilt weten uit welk jaar de auto van een goede vriend stamt!

Eerste kenteken meer dan een eeuw geleden geïntroduceerd

Waar de kentekens van auto’s tegenwoordig uit combinaties van letters en cijfers bestaan, was dat in het verleden niet zo. Het eerste kenteken dat in Nederland gebruikt werd bestond uit slechts één cijfer. Dit kenteken werd uitgegeven aan een Groningen, in april van het jaar 1898. Overigens was Nederland met dit kenteken niet het eerste land dat kentekens introduceerde. Het waren Frankrijk (1893) en Duitsland (1896) die ons voorgingen. Met een kenteken werd het mogelijk om een auto te identificeren. Niet alleen wanneer meerdere auto’s van hetzelfde model op een parkeerplaats stonden, maar ook wanneer de politie een boete uit wilde schrijven.

Landelijke database met kentekens

Tegenwoordig werkt men met een landelijke database, waarin alle uitgegeven kentekens opgeslagen zijn. Een deel van de informatie die aan zo’n kenteken gekoppeld zit, kan opgevraagd worden. Eerder beschreven we al, dat je hier verschillende tools voor hebt op internet. Uit zo’n tool haal je meer informatie over het model van het voertuig, het aantal eigenaren dat het model gehad heeft, de technische informatie over de auto, enzovoorts. Ook zitten er verschillende systemen van bijvoorbeeld de politie en gemeente aan deze database gekoppeld. Zo is het voor hen mogelijk om boetes na het begaan van een overtreding thuis te sturen.

Kenteken blijft bij de auto horen

Soms wordt gedacht dat het kenteken gekoppeld zit aan een persoon. Tot op zekere hoogte is dit zo, omdat de politie op basis van het kenteken zou kunnen achterhalen wie de eigenaar van de auto is. In de basis behoort het kenteken echter toe aan de auto. Zou je een nieuwe auto kopen, dan krijg je dus ook een nieuw kenteken! Hoeveel kentekens heb jij door de jaren heen al gehad?