Noordenveld: toeristische trekpleister door fietsevenementen

Aangeboden door: opfietseindrenthe.nl

In deze tijd is bewegen en fit blijven belangrijker dan ooit. Fietsen is daar bij uitstek geschikt voor. Lekker de natuur in, je hoofd leegmaken en werken aan je conditie. Dat wisten ze in de gemeente Noordenveld, in de kop van Drenthe, al lang.

De afgelopen maanden spraken wij verschillende mensen uit deze gemeente over fietsen. We nemen je mee in een drietal fietsverhalen afkomstig uit de kop van Drenthe over fietstoerisme, fietsforensen en fietsevenementen. In dit verhaal hebben we het over fietsevenementen.

Na een flinke verbouwing van 4 maanden waren Tim en Pim er klaar voor. Op 1 maart 2020 openden ze de deuren van Dinercafe Norgerhout: hun jongensdroom, aan de rand van het bos in Norg. Niet wetende dat ze door coronamaatregelen precies 14 dagen later hun deuren weer konden sluiten.

“Gelukkig hadden we nog veel te renoveren en waren we er, toen we eenmaal weer open mochten op 1 juli, echt helemaal klaar voor,” aldus Pim. “We hebben, ondanks het feit dat er geen fietsevenementen waren, echt een hele mooie zomer gehad. Ook qua weer. Corona heeft er voor gezorgd dat iedereen massaal op vakantie ging in eigen land.” Maar de zomer ging ook weer voorbij. Het weer werd minder en ook de hoeveelheid toeristen nam af. Pim: “In dat opzicht zorgen fietsevenementen voor een mooie nasleep van het toerisme in de zomer.”

Fietsambassadeur en organisator van fietsevenementen in de kop van Drenthe, Johan Wekema, ziet het contrast ten opzichte van vorig jaar ook. Johan en zijn team maken voor ieder evenement dat zij organiseren, inzichtelijk hoeveel deelnemers uitgeven aan bijvoorbeeld hotelovernachtingen of etentjes in de omgeving.

“Bij de Drenthe200 bijvoorbeeld, boekt vrijwel iedereen een overnachting in de buurt,” zegt Johan. “Maar dit jaar is dat anders. De organisatie van fietsevenementen ligt, net als de horeca, helemaal stil en daarmee dus ook de positieve invloed op de lokale recreatieve sector. Het eerste fietsevenement van 2021 staat gepland op 15 mei. We zijn al bezig met de voorbereidingen en gaan ervan uit dat we tegen die tijd weer wat mogen,” zegt Johan vol goede moed.