Niet te geloven: Is dit écht het 53ste hunebed van Drenthe?

Bij het grondradaronderzoek donderdag naar het vermeende 53ste hunebed in Drenthe zijn inderdaad verstoringen in de grond bij Gasselte aangetroffen. Er is een langwerpig voorwerp aangetroffen op zo’n anderhalve meter diepte. Amateurarcheologen Lammert en Hendrik Hingstman trokken erover aan de bel.

Dit zou mogelijk betekenen dat er inderdaad een onontdekte hunebed in de omgeving van Gasselte ligt. Maar het kan uiteraard ook iets anders zijn, zoals een ander soort zand of een leiding.

De onderzoekers van Alsema BV uit Zuidlaren wagen zich nog niet aan verregaande conclusies, maar dat er nu archeologisch booronderzoek zal plaatsvinden is zeker. Dat is namelijk de volgende stap. Die zou worden gezet als er inderdaad verstoringen zouden worden aangetroffen in de Gasselter grond. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze bevestigt dat ook.

Over een langere lengte is op zo’n 1,70 meter een verstoring van de grond te zien op de radar. De grond daarbovenop is onaangeroerd.

‘Ligt tweede hunebed’

Vorige week zou er al gezocht worden naar een mogelijk ‘nieuw’ hunebed. Dit nadat amateurarcheologen Lammert en Hendrik Hingstman uit Bronneger claimden dat zij de locatie van een hunebed in Gasselte hebben gevonden met een wichelroede. Vader en zoon stellen dat er een vrij groot hunebed - ‘mogelijk de grootste van Nederland’ - onder een heuvel achter de school/dorpshuis De Trefkoel in Gasselte ligt. Hingstman heeft al een deel van de vermeende deksteen van het hunebed onder de grond weggekrabd.

De 77-jarige amateurarcheoloog zei donderdag overigens dat hij nog een keer heeft gezocht met zijn wichelroede en dat hij een tweede hunebed heeft aangetroffen (‘van 16 meter lang’) en ook restanten van tien boerderijen. Volgens hem gaat het om een oude nederzetting. Frappant is dat burgemeester Hiemstra aangaf dat dit stuk grond nog nooit in kaart is gebracht.

Onderstaande video maakten we eerder met amateurarcheoloog Lammert Hingstman.

‘Geen klein zwerfkeitje’

Het grondradaronderzoek werd uitgevoerd door Alsema BV uit Zuidlaren. Dit in het kader van een afstudeeropdracht. De twee mannen die met de radar door het gebied zijn getrokken, stellen dat er iets in de grond ligt. ,,Een langwerpig gebeuren. Het is geen klein zwerfkeitje”, zei Bart Hamstra van het bedrijf.

Hingstman is er in ieder geval van overtuigd, liet hij weten. Hoewel de amateurarcheoloog niet onomstreden is. Hij heeft vaker geclaimd dat hij spullen uit de oudheid heeft gevonden: soms had hij het bij het rechte eind, maar soms ook zeker niet.