Zeventiende Model European Parliament voor havo-leerlingen Lariks

Op scholengemeenschap CS Vincent van Gogh kijkt men verder dan enkel het diploma. Er wordt ook gekeken naar de samenleving waarin leerlingen gaan studeren en werken.

Een samenleving die steeds internationaler wordt. Eén van de manieren waarop leerlingen worden voorbereid op een internationale toekomst, zijn de simulatiespelen. Vrijdag 4 december simuleren havoleerlingen uit de vijfde klassen van locatie Lariks van CS Vincent van Gogh het Model European Parliament (MEP) tijdens de Algemene Vergadering.

Tijdens deze Algemene Vergadering gelden regels zoals ze ook in het Europees Parlement gelden: je spreekt als je daarvoor de gelegenheid krijgt van de voorzitter, je spreekt via de voorzitter en niet rechtstreeks tot een ander lid van de vergadering en er gelden kledingvoorschriften. Deze simulatie is voor de leerlingen bijzonder leerzaam. Mariska Dokter, docent aardrijskunde en lid van de organisatie van het MEP, vertelt: “Leerlingen doen veel kennis op van allerlei maatschappelijke problemen en ze ontwikkelen belangrijke vaardigheden als debatteren, formuleren en compromissen zoeken. Daarnaast vinden de leerlingen het ook altijd gewoon een ontzettend leuke en bijzondere ervaring!”

Voorafgaand aan de Algemene Vergadering zullen de leerlingen worden verdeeld over commissies die elk voor een specifiek maatschappelijk probleem een beleid moeten bedenken. Zij moeten dit beleid onder woorden brengen in een resolutie. De onderwerpen die dit jaar op de agenda staan, zijn: woningtekort, 5G en China, vaccinatiegraad, onderwijs en Covid-19, abortusrechten, Covid-19 app, Wit Rusland, Toerisme en Covid-19 en duurzaam online shoppen. Alle resoluties zullen tijdens de Algemene Vergadering aan bod komen: speeches voor en tegen de resolutie, informatieve vragen, open debat en een afsluitende stemming. De beste deelnemers aan het HAVO-MEP worden door de commissievoorzitters geselecteerd aan het eind van de dag.

De Algemene Vergadering van de MEP-conferentie is dit jaar niet openbaar wegens de Covid-19 maatregelen op school. Ook wordt er vergaderd in kleinere groepen op verschillende tijden.