De impact van fietsen op toerisme

Aangeboden door: opfietseindrenthe.nl

In deze tijd is bewegen en fit blijven belangrijker dan ooit. Fietsen is daar bij uitstek geschikt voor. Lekker de natuur in, je hoofd leegmaken en werken aan je conditie. Dat wisten ze in de gemeente Noordenveld, in de kop van Drenthe, al lang.

De afgelopen maanden spraken wij verschillende mensen uit deze gemeente over fietsen. We nemen je mee in een drietal fietsverhalen afkomstig uit de kop van Drenthe over fietstoerisme, fietsforensen en fietsevenementen. In dit eerste verhaal behandelen we de impact van fietsen op het toerisme.

Norg is met zijn centrale ligging een fijne uitvalsbasis voor elke fietser. Enkele kilometers fietsen en je steekt zo de grens over naar Groningen of Friesland. Maar misschien is het de prachtige Drentse omgeving wat mensen zo trekt. Want in de ‘Kop van Drenthe’ vind je alle soorten landschappen van de hele provincie bij elkaar. Beekdal, bos, hei, stuifduinen en hunebedden. Drenthe heeft alles. En juist op de fiets maak je de meest indrukwekkendste ontdekkingstochten door de prachtige natuur.

Hennie en Bert zijn bekende gezichten op boscamping Langloërduinen in Norg. Want “als je niet kampeert, heb je geen rust in je lijf,” aldus Bert. “Je bent hier niet gebonden aan één plek. Je pakt je fiets en je bent zo een paar kilometer verderop. Sowieso fietsen wij hier heel veel. Meer dan wanneer we thuis zijn.” Hennie vult aan: “tijdens onze vakantie zijn wij Drenthe niet uit geweest. Ik woon al meer dan dertig jaar in Drenthe, en nog steeds kom ik op plekken die ik nog niet eerder gezien heb. En overal waar je komt, zijn goede voorzieningen voor fietsers zoals picknickbankjes met prachtig uitzicht.”

Dat mensen graag naar Noordenveld komen om te fietsen, is niet gek. De gemeente heeft dan ook de ambitie om uit te groeien tot dé fietsgemeente van Noord-Nederland! Dit merkt ook eigenaresse van Boscamping Langeloërduinen, Hillian Strijland. Hillian runt de camping al ruim twintig jaar samen met haar man. “De kop van Drenthe krijgt als fietsregio steeds meer aandacht en steeds meer fietsliefhebbers weten ons te vinden.” Hillian zit vanuit haar rol als recreatieondernemer in het bestuur van de Drentse Fiets4Daagse. Sinds Norg ook startplaats is van de vierdaagse, zit de camping rond het evenement altijd volgeboekt. “De gemeente doet veel voor fietsers, maar daar profiteren lokale ondernemers en de horeca ook enorm van. Denk aan volle campings, veel fietsverhuur en bezoekjes aan cafés en restaurants.” Hillian merkt ook dat steeds meer mensen van tevoren routes uitstippelen en echt op fietsvakantie gaan. “Maar er zijn ook genoeg mensen die gewoon uit de buurt komen en op de fiets naar de camping gaan om één nachtje te blijven. Gewoon even weg van de drukte en genieten van de natuur.”

Met zijn 2100 kilometer aan top onderhouden fietspaden, goede voorzieningen en prachtige omgeving is Drenthe bij uitstek dé fietsprovincie van Nederland. Niet gek dat steeds meer mensen deze prachtige provincie weten te vinden en omarmen. Wil je gevarieerd fietsen, dan is Noordenveld jouw bestemming!