Veel Nederlanders zijn oververzekerd voor hun overlijdens risicoverzekering

Aangeboden door: ikvergelijkonline.nl

Tegenwoordig zijn steeds meer Nederlanders bezig met het extra aflossen op hun hypotheek. Dat is natuurlijk zeker een goed idee, maar het kan tevens een probleem met zich meebrengen.

Dit is namelijk het geval als je in combinatie met de hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. In sommige gevallen wordt dit verplicht door de verstrekker van de hypotheek. Als je extra aflost op de lening voor je huis dan moet je de overlijdensrisicoverzekering eigenlijk ook aanpassen aan het lagere hypotheekbedrag. Waarom dit nodig is lees je hieronder in dit artikel.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Eerst is het goed om te weten wat een overlijdensrisicoverzekering überhaupt precies is, wat je ook kunt vinden op Ikvergelijkonline. Hiermee verzeker je namelijk een bedrag op je eigen leven of op het leven van je partner. Als de verzekerde overlijdt binnen de looptijd van de ORV dan zal het verzekerde bedrag uitgekeerd worden door de verzekeraar. Op deze manier kan de overblijvende partner de maandelijkse lasten opvangen, waarbij je onder meer aan de kosten van de hypotheek kunt denken. Als je wilt besparen op de maandelijkse kosten en al hebt afgelost op de hypotheek dan is het verstandig om het verzekerde bedrag van je overlijdensrisicoverzekering hierop aan te passen. Zo kun je zomaar duizenden euro’s besparen.

Waarom het verzekerde bedrag verlagen?

Bij een overlijdensrisicoverzekering staat het verzekerde bedrag meestal in verhouding tot de hypotheek. Dit komt onder andere doordat je ze vaak samen afsluit. Er wordt een voorbeeld gebruikt om uit te leggen waarom het goed is om het verzekerde bedrag te verlagen. Hierbij wordt een hypotheek van 250 duizend euro gebruikt. Je zult de ORV dan ook afsluiten voor dit bedrag, maar je kunt er tevens voor kiezen om een lager bedrag te verzekeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verzekerd bedrag van 175 duizend euro. Overlijdt de verzekerde binnen de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering? Dan zal er 75 duizend euro overblijven aan hypotheek. Met je inkomsten kun je deze lasten normaalgesproken zelf dragen, terwijl je ook nog eens minder premie hoeft te betalen aan de verstrekker van de hypotheek.