Gezinsklas bij Het Kompas in Assen: samen met papa of mama naar school

Assen - Kinderen die het lastig hebben op school mogen nu naast Groningen ook in Drenthe een ochtend in de week hun vader of moeder meenemen naar de Gezinsklas. CKC Het Kompas in Assen is de eerste school waar de Gezinsklas na de herfstvakantie is gestart met 6 leerlingen en hun ouders.

De Gezinsklas is een klas waar een aantal leerlingen van school samen met hun ouder(s) of een andere belangrijke volwassene een periode van ongeveer 10 weken een dagdeel in de week samen werken aan doelen voor in de klas, zoals concentreren, op je beurt wachten, voor jezelf opkomen, rustig reageren of hulp vragen.

Kind heeft een probleem nooit alleen

In de Gezinsklas is naast de begeleider altijd een leraar van school aanwezig. Bregina Staal, directeur van Het Kompas: ‘Want een kind heeft een probleem nooit alleen. We onderzoeken met elkaar wat iedereen anders kan doen, zodat het beter gaat in de klas.’

In de Gezinsklas wordt schoolwerk gemaakt en worden allerlei oefeningen gedaan om de doelen te halen. Ook is er elke keer een oudergroep. Ouders praten dan met elkaar, terwijl kinderen schoolwerk maken met hulp van de leraar.

Preventief werken

Het Kompas is blij met de gezinsklas. Bregina Staal: ‘We kunnen op deze manier prachtig samenwerken in de driehoek kind-ouder-school. Vooral het preventief werken vinden we fijn. We kunnen er zo samen voor zorgen dat kinderen al geholpen worden, voordat de problemen te groot worden en er gespecialiseerde hulp nodig is. Doordat de gezinsklas nauw verbonden aan de school is, kunnen kinderen direct succeservaringen opdoen, maar ook leerkrachten worden op deze manier ondersteund. Een win-winsituatie dus.”

Voor meer informatie over de Gezinsklas: www.madelies.nl