Assenaardig: Hildo Krop in Assen

Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

Het is dit jaar een halve eeuw geleden dat bekende beeldhouwer Hildo Krop (Steenwijk 1884 – Amsterdam 1970) overleed. Naast het ruime oeuvre dat hij Amsterdam (en Steenwijk) naliet, is overal in het land werk van hem te vinden. Zelfs in Assen, op begraafplaats De Boskamp. Krop maakte het in opdracht van Frederik Faber, bestemd voor het graf van zijn in december 1956 overleden echtgenote Henderika Frankje Faber-Harsema.

De firma Faber zit al sinds 1933 aan de Hoofdvaartsweg, destijds bekend van de kuipen en de vaten, tegenwoordig van de pallets. Afgelopen voorjaar verscheen ‘Faber Pallets, Kroniek van een familiebedrijf’ waarin oudste zoon Kees Faber zeer openhartig vertelt over de geschiedenis van het bedrijf én de bijkomende familieperikelen.

Hildo Krop en de familie Faber kenden elkaar nog uit Steenwijk. Dat Krop beeldhouwer werd, lag niet voor de hand. Aanvankelijk zou hij zijn vader als banketbakker in het familiebedrijf opvolgen. Rond zijn twintigste koos Krop voor de kunst. Na schilderen raakte hij in beeldhouwen geïnteresseerd. In 1911 deed hij op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam eindexamen. Als stadsbeeldhouwer (officieel sinds 1956) liet hij de hoofdstad tal van beeldhouwwerken in de openbare ruimte na. Daarnaast was Hildo Krop als meubelontwerper, keramist en met glas- en smeedwerk actief.

In het vuistdikke ‘Faber Pallets’ lees ik dat Hildo Krop’s beeld in 1958 bij het graf op De Boskamp werd geplaatst. ‘Van Krop’s linkse sympathieën moest vader weinig hebben. Het belangrijkste was dat hij van geboorte Steenwijker was’, legt zoon Kees uit. Het 70 centimeter hoge beeld op een sokkel toont een zittende vrouw (de moeder) omringt door vijf duiven (haar vijf jongens).

Het symboliseert het tragische einde van een moeder in de bloei van haar leven, aldus Roberta Hilbrandie-Meijer in het Asser Historisch Tijdschrift van maart 1999. Hildo Krop in Assen, het blijft uniek.

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Word lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch 0592 300 521