Tozo 3: Hulp voor ondernemers

De coronacrisis heeft veel ondernemers in de problemen gebracht. Hele sectoren lagen of liggen zelfs stil. Veel bedrijven moeten tijdelijk of zelfs helemaal hun deuren sluiten. En veel ondernemers zien hun omzet teruglopen. Met de Tozo probeert het kabinet hen te helpen.

Tozo staat voor Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers en is speciaal in het leven geroepen voor ondernemers - waaronder zzp’ers - die door het coronavirus in zwaar weer zitten. De Tozo wordt uitgevoerd door gemeenten. Voor inwoners van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo betekent dit dat zij terecht kunnen bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA).

Inkomensondersteuning of bedrijfskrediet

De regeling helpt zelfstandig ondernemers met inkomensondersteuning en/of een bedrijfskrediet. Dit verhoogt de kans op voortzetting van het bedrijf. ‘Dat veel ondernemers door de coronacrisis geen goed jaar draaien, is geen nieuws”, vertelt ondernemersadviseur Albert Rouwkema. ‘De meeste ondernemers kunnen tot nu toe hun hoofd nog boven water houden, maar ik begin me toch wel wat zorgen te maken.’

Rouwkema maakt deel uit van het team ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak. Hoewel aanvragen voor de Tozo via Werkplein Drentsche Aa gaan, worden de aanvragen voor bedrijfskredieten vervolgens beoordeeld door de ondernemersadviseurs. ‘De aanvragen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud pakt WPDA op, terwijl wij met de aanvragen voor bedrijfskredieten aan de slag gaan’, legt Rouwkema uit.

In gesprek

Maar de ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak doen meer. Bedrijven die een bedrijfskrediet hebben aangevraagd, krijgen ook een uitnodiging om met één van de adviseurs om tafel te gaan. ‘We bespreken dan hoe het er nu voor staat en onderzoeken of we wat kunnen betekenen. Denk aan coaching of hulp bij een overstap naar een andere sector. We willen ondernemers laten zien dat ze er niet alleen voor staan”, benadrukt Rouwkema. “We merken dat dat wordt gewaardeerd. Veel ondernemers die een aanvraag doen, hebben nooit eerder hulp nodig gehad. Ze hebben bedrijven die voor corona hartstikke goed liepen. Dan ben ik blij dat we nog iets voor ze kunnen doen.’

Halverwege maart introduceerde het kabinet Tozo 1 in juni kwam de opvolger: Tozo 2. En per 1 oktober hebben we te maken met Tozo 3. Deze regeling is bijna gelijk aan Tozo 2 en kan tot 1 april 2021 worden aangevraagd. Vanaf 1 april volgt nog de Tozo 4 die dan tot 1 juli 2021 loopt. Bij Tozo 4 komt er nog een vermogenstoets. Hoe dat er exact uit gaat zien is nu nog niet duidelijk.‘Voor de Tozo 1 hadden we zo’n 1700 aanvragen. Van Tozo 2 hebben ruim 400 ondernemers gebruik gemaakt. ‘

Aanmelden

Aanmelden voor de overbruggingsregeling kan op de website van WPDA: www.wpda.nl/zelf-doen/aanmeldformulier-tijdelijke-bbz-regeling. Op die website is ook meer informatie te vinden over de Tozo en de mogelijkheden die er zijn.

Over De Drentse Zaak

In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flex)ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer.

Tekst: Het Geheime Wapen Communicatie