Drents Archief start onderzoek naar vergeten oorlogsslachtoffers in het voetbal

Het Drents Archief start vrijdag met een meerjarig onderzoek naar de duizenden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse voetbal.

Het uitgangspunt van het onderzoek is het oorlogsmonument van de KNVB, waarop 2212 namen staan van omgekomen voetballers. Onder de slachtoffers waren onder meer jeugdspelers, veteranen, scheidsrechters en bestuurders. Het monument staat op de KNVB Campus in Zeist.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren is initiatiefnemer van het onderzoek en heeft de namen van de slachtoffers die op het monument staan, gekoppeld aan de club waar zij actief waren. Via een zoekmachine op de website voetbalmonumennt.nl kunnen geïnteresseerden deze gegevens opvragen.

Aftrap in Drenthe

Het tweede gedeelte van het onderzoek staat in het teken van het achterhalen van achtergrondinformatie van de slachtoffers. Om dit te bereiken, wordt de hulp van archieven ingeroepen. De nationale aftrap van deze tweede fase van het onderzoek vindt plaats bij het Drents Archief in Assen. Eind 2022 volgt de eindpresentatie als alle provincies zijn onderzocht.

In totaal staan op het KNVB-monument 39 namen van Drentse voetballers. Het Drents Archief probeert te achterhalen hoe deze voetballers zijn omgekomen en wat voor informatie over hen nog te vinden is bij nabestaanden en de club. Bij deze zoektocht wordt de hulp ingeroepen van het publiek.

‘Inmiddels blijkt dat er ook omgekomen voetballers niet zijn vermeld op het KNVB-monument. Er zijn inmiddels 22 nieuwe namen gevonden, waarvan alleen al in Meppel acht. Het vermoeden is dat er nog veel meer onbekende oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe zijn,’ meldt het Drents archief.