Expositie ‘Art Without Borders’ in Podium Zuidhaege Assen

Assen - De kunstenaars Hossein Tadi en Amir Mohammadzadeh exposeren tot en met eind december in Podium Zuidhaege. Zij zijn verbonden aan het grote kunstenaarscollectief rondom het Drawing museum/The Drawing Bunker in Teheran.

De opening van ‘Art without Borders’ op 2 oktober vormde de start van het Middle East Film Festival (voorheen Arab Film Festival), dat vanwege het Covid-19 virus is doorgeschoven van oktober dit jaar naar mei 2021. Met het festival willen de organisatoren een genuanceerd beeld tonen van het sociale, culturele en maatschappelijk leven in het Midden-Oosten.

Ontmoetingen en verbindingen

Door behalve het vertonen van films ook andere activiteiten te organiseren voor het hele gezin, worden ontmoetingen en verbindingen mogelijk gemaakt tussen bezoekers van het festival en de aanwezige filmmakers. Hiervoor worden rondom de vertoonde films gesprekken en discussies georganiseerd. Ook zijn er theatervoorstellingen, dans, muziek, poëzie en kleine videoproducties.

Assenaar Willem Vugteveen – altijd op zoek naar het onbekende - reisde naar Teheran, bezocht Iraanse kunstenaars en loodste hun werk naar Assen. De serie ‘Hands’ van Hossein Tadi ontstond tijdens de quarantaineperiode. Hossein keek naar een gemeenschappelijke taal tussen alle mensen die door corona zijn geïnfecteerd. Hij begon met het tekenen van handen in grote formaten en stuurde de eerste tekeningen naar Vugteveen.

Vugteveen introduceerde op zijn beurt de overleden Nederlandse beeldhouwer Eduard Waskosky aan Hossein, nadat hij diens tekeningen had gezien. Bij het zien van de foto’s van het Joods monument in Groningen - waar een van de zeven sokkels leeg is gebleven omdat Eduard Waskowsky vroegtijdig overleed en de beeldengroep daardoor niet heeft kunnen afmaken - besloot Hossein om zeven handen te tekenen en op zijn manier af te maken wat Eduard niet was gelukt.

Vrede en tolerantie

Hossein is van mening dat kunst ons naar een hoger niveau van collectieve wijsheid en begrip kan brengen. ‘De consumptiemaatschappij heeft ons tv, social networks gebracht, maar kunstvormen zoals beeldende kunst, beeldhouwen, tekenen en poëzie heeft een grote invloed op het tot stand brengen van een langdurende vrede. De noodzaak om een wereldwijde vrede tot stand te brengen wordt vandaag aan de dag meer dan ooit gevoeld. Door het destructieve van vele technologische ontwikkelingen hebben we nu echt vrede en tolerantie naar elkaar nodig.’

‘Het menselijk en vredig uitziend monument van Eduard Waskowsky heeft indruk op me gemaakt. We leven in een andere wereld, zowel geografisch als in taal, maar denken beiden aan humaniteit en vrede. Kunstenaars hebben door de eeuwen heen geprobeerd deze waarden uit te dragen. En ik ben trots dat ik mijn kunstwerken in deze tentoonstelling mag opdragen aan Eduard Waskowsky.’

Van de opbrengst van tekeningen die in Zuidhaege worden verkocht, komt 10 procent ten bate van de kinderen in het azc in Assen