Benevelde ongeremdheid koren op molen virus

Wauw. Ik weet niet wat er nu meer inhakte vorige week bij een groot deel van de Nederlandse bevolking. Het feit dat de corona-besmettingscijfers de pan uitrijzen of dat de kroegen dichtgingen en een alcohol-verkoopverbod na 20.00 uur werd ingesteld. Ik neig naar het laatste.

Want als je alle commentaren her en der op social media las, lijkt dit land vol te zitten met – al dan niet ontkennende – alcoholisten. Paniek, verwarring en boosheid vochten om voorrang. Wat nu?! Blijkbaar sluiten veel mensen – hopelijk na werktijd – de dag het liefst beneveld af, zodat de soms harde realiteit wat zachter landt. Zeker nu.

Niet dat ik een heilig boontje ben hoor. Ik drink alleen geen alcohol. Meer. Zo’n dertig jaar geleden dronk ik meer dan goed voor me was. Wat ertoe leidde dat mijn vrienden me de volgende dag moesten bijpraten over wat ik allemaal onder invloed had uitgespookt. Van een nachtelijke serenade onder het slaapkamerraam bij wildvreemden (die er nog wel om konden lachen) tot het lopen over de auto van een kennis, die ook nog bij de recherche werkte (en er wat minder om kon lachen).

Ik kreeg er een hekel aan dat ik mezelf niet meer onder controle had. Dus op een gegeven moment was het genoeg. De dop bleef erop.

Die opwellende losbandigheid na het nuttigen van alcohol is voor het kabinet de druppel geweest. Ongeremdheid is namelijk koren op de molen van het virus. Of, zoals hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder onlangs uitlegde: ‘Dat de remmen er door alcohol afgaan, heeft alles te maken met het voorste deel van de hersenen: de frontale kwab. Deze zorgt voor de controle op je gedrag en regelt dat je je de hele dag in toom houdt.’

‘Die frontale kwab is gevoelig voor alcohol. Er lopen veel banen heen: witte stof. De functie van die witte stof is signaaloverdracht. Hoe meer je drinkt, hoe langzamer het signaal gaat. Daarom zeg en doe je dingen waarvan je later denkt: was dat een goed idee? Je gaat ook steeds meer je grenzen verleggen. En bestaat de kans dat je je bijvoorbeeld niets meer aantrekt van die anderhalve meter.’

Daarom dus. Daar kunnen de zuipschuiten in die Haagse partytent over meepraten.

Maar gaan alle maatregelen helpen? Een klein rondje langs Asser supermarkten en enkele slijterijen leerde me, dat het tussen 19.00 en 20.00 uur vaak ‘opvallend druk’ was de afgelopen dagen. ‘Maar gelukkig waren er na 20.00 uur nog geen problemen met klanten, die alsnog alcohol willen kopen.’

Want ook daar wordt voor gevreesd. Dat jeugdige medewerkers in de supers discussies aan moeten gaan als iemand alsnog zijn of haar ‘toverdrank tegen stress en realiteit’ wil inslaan. Sommige grootgrutters nemen hun medewerkers in bescherming en sluiten om 20.00 uur.

De cafés zijn dicht, maar het offeren aan Bacchus gaat, gezien de private run op bier en wijn, achter de voordeur (waar veelvuldig besmettingen plaatsvinden) blijkbaar vrolijk door. Al dan niet tijdens ‘blokfeestjes’.

Mensen blijven de randjes opzoeken, terwijl deze maatregelen er juist zijn om zo snel mogelijk uit deze ‘zachte lockdown’ te komen en de zorg en de economie (ja, ook die geliefde kroeg) overeind te houden.

Maar als zelfs de koning lak heeft aan alle ‘dringende adviezen’… Of dacht onze voormalige ‘Prins Pils’ zich in het verre Griekenland met een wat schoner geweten vol te kunnen laten lopen?

Robbert Willemsen

Het straatbeeld de komende weken in Aseen?