Asser bakker Amir Alsady: De beste speculaasbakker van Drenthe

​Het Portret – Om de week portretteert Maurice Vos in beeld en woord een bijzondere man of vrouw uit Assen of omgeving. Deze week: Amir Alsady.

Naam: Amir Alsady (31)

Geboorteplaats: Bagdad (Irak)

Woonplaats: Assen

Beroep: Bakker

‘Mijn vader zette mij al op jonge leeftijd aan het werk. Ik ben begonnen in de horeca, later bij een bakkerij. Ik volgde de opleiding bank- en verzekeringswezen, maar mijn broer is opgeleid als bakker. Samen zijn we drie jaar geleden Bakkerij Alsady aan de Rolderstraat in Assen gestart.’

‘Alle producten die wij verkopen zijn pure ambachtelijke producten. We bakken alles zelf. Brood, banket en koekerij. Daarnaast zijn we ook een beetje multi-culti. Naast de gebruikelijke Nederlandse producten verkopen wij bijvoorbeeld ook summun, dat is Turks vloerbrood, en Iraakse baklava.’

‘Deze periode verkopen wij ook zelfgemaakte speculaas. Een oer-Hollands product, ook wat betreft de ingredienten. Samen met mijn collega’s hebben we gewerkt aan een kwalitatief goed product waarbij niet alleen de kruidenmelange van belang is, maar ook de boter die we gebruiken, de manier waarop we het deeg kneden en laten rusten en de manier waarop we de speculaas bakken.’

‘Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat onze speculaasproducten onlangs voor het tweede jaar op rij verkozen zijn tot beste van Drenthe. En daar zijn we heel trots op. Ook omdat onze speculaas zowel door een vakjury als door een consumentenjury zijn beoordeeld. Ik vind het echt een eer om deze prijs te winnen. Het maakt mij trots op ons bedrijf en op ons team. Volgend jaar doen we zeker weer mee om onze titel te verdedigen en voor ‘drie op een rij’ te gaan!’