Gamma Racing Day uitverkocht: met 10.000 man op de tribunes van TT Circuit

De Gamma Racing Day op het TT Circuit in Assen is zaterdag en zondag uitverkocht. Er zitten 10.000 bezoekers op de tribunes bij het auto- en motorspektakel. Kan dat in coronatijd, organisator Lee van Dam?

10.000 bezoekers per dag. Komt dat goed met de toename van het aantal coronabesmettingen?

,,Daar gaan we wel vanuit. De DTM races op het circuit drie weken geleden was een goede test. Daar kwamen weliswaar geen 10.000 mensen op af, maar we voeren wel enkele aanpassingen door.”

Zoals?

,,Meer beveiligers, die bezoekers er op wijzen de coronamaatregelen na te leven. Houd anderhalve afstand en blijf op je stoel zitten. Dertig leerlingen van de opleiding beveiliging van het Drenthe College helpen ons. Ze dragen speciale jacks met opdruk Covid-host. Daarnaast is de bewaking opgeschroefd.”

Er stonden ook te veel mensen bij de eet-en drinktentjes.

,,Dat was ook een van de verbeterpunten van de Veiligheidsregio Drenthe. De horecapunten staan dit weekeinde verder uit elkaar, zodat mensen beter anderhalve meter afstand kunnen houden.”

Het TT Circuit wordt geen besmettingshaard?

,,Het circuit heeft 50.000 zitplaatsen. Daarvan gebruiken we er 10.000. Bezoekers hebben een vaste plek gereserveerd, anderhalve meter van een ander stoeltje. Elk tribune heeft een eigen ingang en bij elke vak horen een eigen parkeerplekken.”

De kaartjes waren heel snel weg?

,,Belangstellenden konden bijna niet door de reserveringslijn komen. Dat is ook wel logisch, voorgaande jaren trok de Gamma Racing Day zo’n 80.000 bezoekers. De kaartjes kosten ook slechts 1 euro, om de reserveringkosten te dekken.”

Wat zijn de hoogtepunten van het programma?

,,De Formule 1 wagens van Jos Verstappen (Arrows) en Jean Alesi (Ferrari) zijn te zien, motorstuntman Aras Gibieza vertoont zijn kunsten en nieuw is de Audi R8 Cup. Die wagens lijken op de DTM-wagens. Oud-wereldkampioen wielrennen Tom Boonen rijdt mee in de Supercars.”

Oud-Formule 1 coureur en analist Robert Doornbos is al tien jaar ambassadeur van de Racing Day?

,,Hij komt ook, al moet hij zaterdag wel tv-commentaar geven bij de kwalificaties en zondag voor de race van de Formule 1 in Sotsji. De race begint al om 12.15 uur. Hij rijdt zaterdagmiddag en zondagmorgen met zijn Formule 1 tweezitter over het circuit. Onder andere Qmusic-dj Mattie Valk stapt bij hem in de wagen. Robert wordt zondag met de helikopter naar Hilversum gevlogen omdat hij om 11 uur in de studio moet zijn.”

Er zijn weer motorraces op het TT Circuit.

,,Dat is voor het eerst dit jaar sinds de coronacrisis. Er worden wedstrijden verreden om het Belgisch-Nederland kampioenschap in de klassen 600 en 1000cc. Dat is mooi, want Assen staat toch bekend als motorcircuit.”

Reactie Marco Out

Voorzitter Marco Out van de Veiligheidsregio Drenthe, tevens burgemeester van Assen, vindt dat de Gamma Racing Day door kan gaan met 10.000 bezoekers per dag, ook nu het aantal coronabesmettingen in het Noorden flink stijgt. Out laat weten dat de Gamma Racing Day past binnen de geldende regelgeving en de organisatie zeer inzet voor een coronaproof verloop van het evenement. Hij zegt toe te zien op de naleving van de regels.