‘Sprookjesachtige zwam’ op de Brink Assen blijkt killer

Assen - Het lijkt haast sprookjesachtig, maar de op het oog mooie zwammen die fotograaf Bert Visser vorige week vastlegde op een boom aan de Brink in Assen kunnen deze reus uiteindelijk fataal worden.

Het gaat om de ‘Platte Tonderzwam’, die witrot veroorzaakt. Bij witrot wordt de lignine in het hout afgebroken. Lignine vormt samen met cellulose de twee hoofdbestanddelen van hout. Wanneer voldoende lignine (houtstof) is afgebroken, wordt de aangetaste boom gevoelig voor stambreuk. Na een zware regenbui, zelfs bij windstil weer, kan een grote boom als gevolg van het gewicht van al dat water op de bladeren plotseling en zonder waarschuwing zelfs in tweeën scheuren.

Weefsel

Hoe jonger en vitaler de boom is, hoe groter de kans dat de boom in staat is de aanval van de parasiet tegen te gaan. Daarbij wordt een laag gevormd die het aangetaste weefsel afscheidt van het gezonde houtweefsel en de aantasting vertraagt.

Regelmatig kan men aan de buitenkant van een boom die ‘defensiereactie’ zien, De stam krijgt daar dan een ‘buikige’ vorm, of maakt in de lengte van de stam boven sommige wortels banen die krachtig groeien terwijl delen tussen deze banen niet of nauwelijks groeien.

Onderzoek

Een aangetaste boom hoeft dus niet meteen gekapt te worden. Onderzoek door een expert zal moeten uitwijzen wat de staat van de boom is wat betreft gezondheid en stabiliteit. En of de boom al dan niet tegen de vlakte moet.  

Het heeft overigens geen zin de zwammen te verwijderen, die zijn namelijk hardnekkig als ze zich eenmaal ‘nestelen’ op de stam.

Tekst: Robbert Willemsen

‘We houden een vinger aan de pols’

De gemeente Assen, zo zegt een woordvoerder, weet van de zwam op de boom en houdt een vinger aan de pols. In dit geval dus aan de stam. ‘De boom wordt jaarlijks gecontroleerd. Daarbij worden geluidsgolven gebruikt om te zien in welke mate er sprake is van houtrot in de boom en hoe gevaarlijk de situatie is en zullen daarop, als het nodig is, op anticiperen.’