Coronabesmetting ’t Wapen in Assen omgeven door vraagtekens

Er ging vorige week toch wel een schok door Assen. Grand Café ’t Wapen sloot de deuren nadat bij vijf personeelsleden het Covid-19 virus was geconstateerd. Uitbater Ronald Obbes, de Asser burgemeester Marco Out (in de rol van voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe) en de GGD Drenthe gaven tekst en uitleg. Maar naast antwoorden rezen er tevens vraagtekens.

Obbes – die aangaf bij elk coronageval contact te hebben gehad met de GGD - begreep de sluiting vrijdag niet. De vijf waren immers al een poosje weer beter, waarom nu alsnog het ‘dringende advies’ de horecagelegenheid voor tien dagen te sluiten? Waarom niet meteen na de eerste corona-gevallen?

Marco Out gaf vervolgens aan, dat na een coronaconstatering een bedrijf niet meteen hoeft te sluiten, maar dat bij ‘een eerste of tweede geval’ deze zieke mensen worden geïsoleerd.

Dat is vanuit economisch standpunt begrijpelijk.

Pas als er vervolgens toch meerdere gevallen bijkomen, geeft de GGD het advies tijdelijk te sluiten. Om de besmettingsketen te doorbreken.

Maar Out zei verder niets over geval drie tot en met vijf. Had ’t Wapen – toen de dominosteentjes elkaar in rap tempo aantikten – niet meteen de deuren op slot moeten doen, zeker met het oog op de veiligheid van de klanten? Nu is dat toch rijkelijk laat, ervan uitgaande dat de vijf weer beter zijn.

Of is er in de tussentijd nóg iets gebeurd? Ik legde die vraag voor aan de GGD Drenthe, maar kreeg geen duidelijk antwoord.

De klanten dan. Want die zijn ‘gewoon’ binnen geweest toen de besmettingen zich openbaarden. Obbes liet weten dat hij dit heeft neergelegd bij de GGD. ‘Bij mijn vraag over onze gasten van de afgelopen twee weken is mij medegedeeld dat de GGD contact opneemt met de gasten die geïnformeerd moeten worden.’

Out deed daar nogal klinisch over. ‘Als klanten klachten krijgen, moeten zij zich laten testen. En als klanten geen klachten krijgen, niet. Want de testcapaciteit zit behoorlijk verstopt.’

Daar kan Out niets aan doen, maar het is een risico. Mensen die besmet zijn en geen of weinig klachten krijgen, kunnen het virus wél overdragen. Maar moet hij als voorzitter van de Veiligheidsregio (en ook als Assens burgervader)  vooral niet zijn zorg uitspreken over het feit dat onwetende klanten in ’t Wapen relatief lang zijn blootgesteld aan een potentiële coronahaard?

Robbert Willemsen

Even later sprak hij zich wel uit over de zorgelijke situatie in Emmen. ‘Mensen lopen het ergens op en nemen het dan weer mee. Alles moet erop gericht zijn dat ze niet meer ergens naartoe gaan en anderen – verpleegtehuizen, werk, ouders - besmetten.’

En daar zit ‘m dus net de kneep in Assen.

Obbes had zelf zijn zaak eerder op slot kunnen gooien, maar hij besloot de GGD te volgen. Op zich volgens protocol, maar probleem is nu dat er volop gespeculeerd wordt in Assen. Want met wie zijn de zieke medewerkers allemaal in contact geweest? Ook buiten ’t Wapen. Waarom is dit ‘zo lang onder de pet gehouden?’, lees ik in reacties. ‘

Het gaat er niet om dát het is gebeurd. Dit kan elk horecabedrijf overkomen. Mensen vragen zich wel af waarom het zo lang heeft geduurd eer dit bekend werd. ‘En hoe gaat dat dan met andere horeca en publieke instellingen?’

Nogmaals, ik begrijp de economische afweging en de hoop dat de besmetting in ’t Wapen in eerste instantie beheerst kon worden. Maar de spagaat als het gaat om volksgezondheid is pijnlijk.

Gedegen informatie staat voorop. Mensen moeten in een vrij toegankelijke omgeving zo snel mogelijk weten wat er speelt. Zodat ze zélf de keuze kunnen maken zichzelf (en daarmee ook anderen) te beschermen.

Robbert Willemsen