Vertelcafé Assen met ‘Jong in WOII’

Assen - Het Vertelcafé bij Podium Zuidhaege aan de Zuidhaege 2 in Assen gaat op zondag 20 september weer van start. Op het programma staat de voorstelling die in het voorjaar was voorbereid voor het herdenkingsjaar van 75 jaar bevrijding, maar vanwege de coronamaatregelen kwam te vervallen.

Het zijn verhalen van mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Ondertussen leven we zelf ook allemaal in een hele vreemde periode, wellicht is er daarom nog meer begrip voor de opgetekende verhalen.

Het zijn geen grote heldenverhalen, het gaat om het ‘gewone’ leven in een ongewone tijd. Hoe hebben mensen als kind die tijd ervaren? En vooral: hoe hebben ze de bevrijding ervaren?

Een verteld verhaal geeft niet alleen informatie, maar vooral een ervaring. Niet voor niets is Verhalen Vertellen onlangs officieel bijgeschreven op de lijst van immaterieel erfgoed Nederland.

De verhalen worden verteld door vertellers van de vertelgroepen De Verhalenhoed uit Assen en Twoes uit Groningen. Het oudste lid, Herma Bruch, vertelt haar eigen verhaal, over hoe zij de oorlog in Enschede heeft meegemaakt. Alles wordt muzikaal omlijst op trekharmonica door MariAnne en Elly.

In de ruime zaal kan iedereen op afstand van elkaar een zitplaats vinden. Voor het Vertelcafé moet wel gereserveerd worden, dit kan bij Jeanet Landman (verhalenvertelster en organisatie Vertelcafé) van de mail: jestola@xs4all.nl of per telefoon: 06 13590459

Het Vertelcafé op zondag 20 september begint om 14.30 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage (contant) is welkom.