Kerk in actie voor de Voedselbank

Bovensmilde In Bovensmilde wordt vanuit de kerk een actie gecoördineerd voor de Voedselbank.

De man achter deze acties is Joop Kant. ‘Maar wat is een coordinator zonder vrijwilligers’. Kant is al vanaf zijn zestiende in het vrijwilligerswerk actief is. Ik vind de voedselbank een belangrijke zaak, maar het zou eigenlijk niet voor moeten komen”, motiveert Joop zijn betrokkenheid bij de actie. Zelf begon hij al op jonge leeftijd met vrijwilligerswerk.

Bovensmilde

Normaal gezien haalt Kant zondags de goederen bij de kerk op en brengt ze maandag naar het uitgiftepunt in Smilde. “We deden de inzameling bij de Waterstaatskerk Bovensmilde, maar omdat de kerk dicht was vanwege het coronavirus was er geen inzameling meer. Toen dacht ik wat kan ik doen en heb ik mijn garage beschikbaar gesteld voor de inzameling.

Vijf maanden

Dit doen we al vanaf maart dus ruim vijf maanden.” Hij doet op de betreffende zondag de vlag uit, plaatst een bord 'Voedselbank' en zorgt voor goede opstelling van dozen waarin mensen hun spullen kunnen brengen.

Uitstekend

De actie verloopt uitstekend. “Normaal hebben we twee tot 2,5 bananendoos vol. Nu is het vier of vijf en we hebben zelf eens een keer zeven gehad. Afgelopen zondag was weer een inzameling. De eerstvolgende is nu zes september. “Dat zal de laatste keer hier zijn denk ik, hopelijk kunnen we dan weer naar de kerk toe.” Naast dat de inzameling via het kerkblad en de Smildeger Neiskrant bekend wordt gemaakt is het ook van mond tot mond dat mensen weten dat Joop dit doet.

Gesorteerd

Als de inzameling is geweest wordt alles gesorteerd en gekeken naar de houdbaarheidsdata. “De coordinator van het uitgiftepunt Smilde is de heer Ate Feijkens hij haalt dan ‘s maandagmorgen de artikelen op De artikelen worden dan naar het uitgiftepunt gebracht en vervolgens verstrekt. De Voedselbank Hart van Drenthe voorziet wekelijks circa 450 huishoudens in de gemeente Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe en Tynaarlo van voedselpakketten.

Netwerk

Joop is al lang betrokken bij de voedselbank. “Mijn instelling is om mensen te helpen en zo ben ik daar gekomen. Ik heb eerst actief geholpen, nu indirect via de kerk. Mensen weten op een gegeven moment dat je dit doet en zo bouw je het op, het is een soort netwerk geworden. Ik geloof dat ik nu een jaar of vier/vijf vanuit de kerk de contactpersoon voor de voedselbank ben.”

Diaconie

Twee maal per jaar 14 dagen voor Pasen en de Kerst houden we namens de diaconie een inzameling voor de voedselbank bij Poiesz, we staan daar dan een hele dag en halen dan ongeveer 50 dozen aan artikelen op. We doen dit in ploegen en elk jaar zijn er gelukkig weer voldoende vrijwilligers.

Aardappelen

Dit is niet het enige wat er gebeurd. Speciaal voor Voedselbank worden aardappelen geplant en geoogst. De coördinatie hiervan is in handen van Gerrit Appelo. “In oktober gaan we altijd met de diaconie van de kerk aardappels rooien. Er gaan dan zo’n vijftig kratten met aardappelen naar Beilen.” Joop verzorgt dan tassen met aardappelen voor het uitgiftepunt Smilde.

Vakantieuitjes

Verder loopt een actie om vakantieuitjes, voor kinderen van de gebruikers van de voedselbank en dorpsgenoten. Ouders met kinderen kunnen kiezen voor een uitstapje naar Drouwenerzand, WildLands en Duinen Zathe in Appelscha. “Deze actie wordt door Donna, Hieke en Wilma georganiseerd. Tot nu toe hebben veertig personen door deze actie kaarten voor een uitje ontvangen. Als mensen geen vervoer hebben dan worden ze gebracht en gehaald.”

Cartridges

De kerk zamelt verder dingen als flessendoppen, cartridges, oude mobiele telefoons, balpennen ,viltstiften, kaarten en postzegels in. Deze worden naar een centraalpunt gebracht en verkocht. De opbrengt gaat naar goede doelen zoals stichting hulphond, Kerk in actie. Het geld voor pennen en stiften gaat naar een school in Hawaii.

Speelgoed

Speelgoed inzamelen gebeurd nog wel voor kinderen van gebruikers van de voedselbank, maar voor kleding verwijzen we de mensen gaat Noppes in het buurt info huis aan de J de Waltraat. In Beilen is ook een groot kleding depot, maar de busverbinding tussen Smilde en Beilen is slecht.

Fietsen

Soms zijn er andere dingen nodig. “Zo hebben we laatst vier fietsen kunnen regelen voor mensen die het nodig hadden. Ik heb nu weer een verzoek nodig, daar ben ik nog mee bezig. Soms krijgen we giften binnen en dan kopen we daar weer iets praktisch voor wat mensen nodig hebben.” Joop is bij veel dingen betrokken. Hij had altijd graag een functie als voorzitter, secretaris of penningmeester. „ „Dan ben je actief betrokken bij de vereniging, ik wil altijd graag meedenken over hoe het verder gaat.”