Assen haalt toerist naar binnenstad met gratis pendelbus

Assen doet er alles aan om van deze lege coronazomer toch nog een feestje te maken. Vaart in Assen heeft verschillende activiteiten op poten gezet om toeristen naar de binnenstad te lokken. Inclusief gratis pendelbus.

„De campings in Drenthe zitten vol, daar willen we als hoofdstad op inspelen,” zegt Kjeld Vosjan van binnenstadsorganisatie Vaart in Assen. „Daarom hebben we tot eind augustus elke woensdag en zaterdag een programma op poten gezet, zodat hier voor toeristen en de jeugd toch nog van alles te beleven is. Ondanks dat corona een streep heeft gezet door allerlei evenementen.”

Vermaak in winkelstraten en Gouverneurstuin

Vaart in Assen hoopt met het zogenoemde vermaakprogramma toeristen die deze zomer Drenthe aandoen, te verleiden tot een dagje Drentse hoofdstad. Zo lopen elke week animatieteams door de winkelstraten en zijn er workshops te volgen, bijvoorbeeld in de gouverneurstuin. Er is muziek en verspreid over de zomer vinden allerlei wedstrijden plaats, van knikkeren tot spijkerbroek hangen.

Naast vermaak in de Gouverneurstuin en winkelstraten, gaat een aantal ondernemers rondom de Kop van de Vaart samen met Vaart in Assen een watersportprogramma opzetten, waarbij mensen kano’s, supboards en bootjes kunnen huren.

„Corona is nog niet voorbij, dus zitten grote evenementen er nog niet in”, legt Vosjan uit. „We gaan geen massa’s op de been brengen, maar zorgen er vooral voor dat het voor gezinnen leuk is om tijdens de zomervakantie een dag in Assen door te brengen.”

Gratis mee met pendelbus

Het programma gaat aankomende zaterdag van start. De week erop start ook een pendelbusdienst. Die rijdt op woensdag en zaterdag zowel ‘s ochtends als ‘s avonds langs meer dan vijftien grote campings, vakantieparken en hotels in de omgeving van Assen, maar ook ver daarbuiten.

„Je hoeft je daar niet voor aan te melden en kunt gratis mee.”, legt Vosjan uit. „We gaan kijken of er animo voor is. Bij veel belangstelling kan Drenthe Tours de dienst uitbreiden. Als het niet loopt, schalen we af.”

Vaart in Assen voltooit met het uitrollen van het vermaakprogramma de laatste stap van het drie-fasenplan om de binnenstad voor wat betreft corona helemaal up-to-date te maken. Eerst werd bezoek weer veilig gemaakt, onder meer met het plaatsen van desinfectiepalen en straatstickers. Daarna werden de terrassen uitgebreid en nu is er dus ruimte voor zomerplezier. Vosjan: „We hopen dat het op deze manier toch nog een mooie zomer wordt voor Assen.”