Gemeente Tynaarlo wil meer ruimte voor fietsers en voetgangers op Hoofdweg in Eelde

De Hoofdweg in Eelde moet veiliger worden voor fietsers en voetgangers. Daarom wil de gemeente Tynaarlo de weg ingrijpend veranderen.

De gemeente meldt niet de maximumsnelheid op de weg aan te willen passen. ‘De Hoofdweg is en blijft een 50 km/u weg, maar fietsers en voetgangers krijgen meer veilige ruimte,’ aldus wethouder Hanneke Wiersema (CDA).

Deze veilige ruimte wordt gecreëerd door de weg op meerdere vlakken aan te passen. ‘Zo wordt er een verhoogd fietspad aangelegd. Ook komen er op enkele plekken verhoogde oversteekplaatsen, zodat voetgangers veilig kunnen oversteken. En door de rijbaan optisch te versmallen, zal te hard rijden voor automobilisten ontmoedigd worden. Andere verkeersdeelnemers en aanwonenden voelen zich daardoor veiliger.’

In het nieuwe ontwerp van de Hoofdweg wordt rekening gehouden met bushaltes langs de weg, zodat in de toekomst ook een bus over de weg kan rijden. Er wordt nog door het OV-bureau Groningen Drenthe onderzocht of ook het Martini Ziekenhuis meegenomen kan worden in deze route.

Kappen van bomen

Wanneer alle plannen van de gemeente gerealiseerd willen worden, moeten er wel zes eikenbomen aan de Hoofdweg worgen gekapt. ‘De weg is door deze eiken te smal om allemaal veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen,’ meldt Wiersema.

De gemeente is van plan om de bomen te herplanten aan de Burgemeester Legroweg. Mits omwonenden ervoor openstaan, wil de gemeente dit ook bij hen in de voortuin doen, om zo het groene karakter van Eelde te benadrukken.

Extra parkeerplekken

De gemeente gaat ook onderzoeken of er bij de Hoofdweg meer parkeerruimte kan komen. Deze zouden mogelijk aan de Hoofdweg zelf, of aan een zijstraat komen.