Roemenen veroordeeld voor stelen kluis Schoonoord en diefstal van 44 telefoons uit winkel in Rolderstraat in Assen

Een 32-jarige Roemeen is dinsdag door de rechtbank in Assen veroordeeld voor diefstal van een kluis met 5000 euro van een autogroothandel in Schoonoord in augustus 2017.

Volgens de rechtbank maakte hij deel uit van een groep Roemenen die zich bezig houdt met zogeheten mobiel banditisme. Het gaat om bendes die rovend door Europa trekken. Een ander bendelid is door de rechtbank schuldig bevonden aan diefstal van 44 mobiele telefoons bij een inbraak in een winkel aan de Rolderstraat in Assen in 2017.

Roemenen zijn het land al uit

Een derde Roemeen heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan heling van gestolen gereedschap. In zijn auto zijn op 19 oktober 2017 in Hoogezand drie grote zakken gevonden. Daarin zat gereedschap dat een nacht eerder was gestolen. De Roemenen zijn inmiddels niet meer in Nederland. De rechtbank legt tien procent strafvermindering op, omdat het te lang heeft geduurd voordat hun zaken zijn behandeld. De 32-jarige verdachte is veroordeeld tot een celstraf van 180 dagen, waarvan 132 dagen voorwaardelijk. De andere twee tot 180 dagen, waarvan 162 dagen voorwaardelijk. Dat is gelijk aan de tijd die ze in voorarrest zaten.